SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Hygiene and Epidemiology - FFK1055
Title: Hygiena a epidemiologie
Guaranteed by: Department of Hygiene and Preventive Medicine (15-150)
Faculty: Faculty of Medicine in Hradec Králové
Actual: from 2015
Semester: summer
Points: 0
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:9/3, C [HS]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Level:  
Guarantor: doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: Monika Kinclová (04.02.2015)
Předmět je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z hygieny a preventivního lékařství, na které navazují další poznatky z ošetřovatelství. Předmět má především preventivní zaměření na podporu a ochranu zdraví, prevenci vzniku nemocí a jejich komplikací.
Requirements to the exam - Czech
Last update: Monika Kinclová (04.02.2015)

Zápočet

  1. Účast na semináři. 
  2. Ústní přezkoušení z témat kontaktní a nekontaktní formy výuky. 
Syllabus - Czech
Last update: Monika Kinclová (06.02.2015)

Přednášky

Přednášející

  • doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.
  • MUDr. Lenka Kotingová
  1. Nemocniční hygiena. Nozokomiální nákazy, zdroje, faktory napomáhající vzniku a šíření nemocničních nákaz, nejčastější původci, hlášení. Prevence nozokomiálních nákaz: hygiena pacientů, hygiena ošetřujícího personálu (mytí a desinfekce rukou, používání rukavic), hygiena provozu - manipulace s biologickým materiálem, aktivní vyhledávání zdrojů nákazy, monitorování rezistence mikroorganismů na antibiotika, bariérová ošetřující technika, manipulace s prádlem, manipulace se stravou, úklid prostor zařízení léčebně preventivní péče, problematika odpadů ve zdravotnických zařízeních. (Šmejkalová 3)
  2. Hygienická problematika výživy - rizika přímá. Přirozeně toxické látky v potravě. Nepřiměřené množství energie - obezita (příčiny a komplikace), podvýživa. Výživová doporučení pro zdravé dospělé obyvatele ČR, výživová pyramida. Problematika tuků v potravě. Sacharidy - význam vlákniny, glykemický index. Zvýšené množství soli v potravě. Příjem tekutin. (Kotingová 3)
  3. Prevence nádorových onemocnění: primární a včasná sekundární prevence nádorů prsu, děložního čípku, prostaty, plic, kolorektálního karcinomu a nádorů kůže. (Šmejkalová 3)

 Praktika a semináře

Vyučující

  • doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.

SEMINÁŘ - Primární a včasná sekundární prevence kardiovaskulárních onemocnění. Rizikové a ochranné faktory, tabulka koronárního rizika. Preventivní prohlídky v primární péči.

 Nekontaktní výuka

  1. Prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.: Činnosti a disciplíny oboru hygiena, struktura hygienické služby v ČR. Právní předpisy v oblasti primární prevence. Škodlivé vlivy prostředí a jejich monitorování. Formy kontaktu člověka se škodlivinami. Hodnocení zdravotních rizik v hygienické praxi. Hodnocení a charakterizace nebezpečnosti, hodnocení expozice, charakterizace rizika. Testování karcinogenního potenciálu chemických látek. Testy "in vivo", "in vitro", "in silico".
  2. Doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.: Zdravotní stav obyvatelstva ČR. Vnější a vnitřní determinanty zdraví. Preventivní programy - Projekty podpory zdraví (cíle, priority, tématické okruhy). Prevence tabakismu a metody odvykání kouření. Alkoholové a drogové závislosti - prevence.
  3. MUDr. Lenka Kotingová: Hygienická problematika výživy  - rizika nepřímá. Biologická kontaminace potravy (enteroinfekce a enterotoxikózy, nejčastější etiologická agens, prevence).  Radiační kontaminace potravy (příčiny, prevence). Chemická kontaminace potravy (příčiny, prevence). Aditivní látky v potravě (výhody a rizika). Biopotraviny. Genotoxické látky v potravě.

 

Literature - Czech
Last update: Monika Kinclová (04.02.2015)

Povinná literatura

---  
 
Doporučená literatura

  1. Tuček a kol.: Hygiena a epidemiologie, 2012
  2. Šmejkalová a kol. Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství (Doplňkové výukové texty autorů), II. díl, 1999
  3. Provazník a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. I. Prevence poruch a nemocí, 1994 II. Výživa, 1995 III. Prevence nepříznivého působení vlivů obytného prostředí na zdraví, 1996 IV. Základy prevence infekčních onemocnění, 1996

 

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html