Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)
Knowledge
Basic terms: rational diet, energy metabolism, nutritional pyramid, food components, alternative nutrition; diagnostic methods in dietetics; specifics of nutrition in selected population groups
Skills (the student can)
- list individual factors for optimal diet composition
- name the individual components of the diet, their importance and specifics in sports
- describe diagnostic procedures in dietetics (eating habits - history, interview, questionnaire survey, basic rules for drawing up a menu; somatic parameters and body composition - basic somatic parameters and their assessment, body composition parameters, methodologies)
- describe the basic principles of selected alternative nutritional directions
Competence (the student is competent)
- list the factors influencing the individual setting of the diet and menu
- explain the importance and differences of individual food components
- define and explain the basic principles of diagnostic methods in dietetics
- list the basic parameters of the assessment of eating habits
- theoretically describe the principles of evaluation of basic somatic parameters
- to orientate and describe the theoretical principles of body composition analysis methods
- describe the positives and negatives of selected alternative nutritional directions
- describe the specifics of dietary recommendations for population groups
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)
Znalosti
Základní pojmy: racionální strava, energetický metabolismus, výživová pyramida, složky stravy, alternativní výživa; diagnostické metody v dietologii; specifika výživy u vybraných skupin populace
Dovednosti (student dovede)
- vyjmenovat individuální faktory pro optimální složení stravy
- pojmenovat jednotlivé složky stravy, jejich význam a specifika ve sportu
- popsat diagnostické postupy v dietologii (stravovací zvyklosti - anamnéza, rozhovor, dotazníkové šetření, základní pravidla pro sestavení jídelníčku; somatické parametry a složení těla - základní somatické parametry a jejich hodnocení, parametry tělesného složení, metodiky)
- popsat základní principy vybraných alternativních výživových směrů
Kompetence (student je kompetentní)
- vyjmenovat faktory ovlivňující individuální nastavení stravovacího režimu a jídelníčku
- vysvětlit význam a odlišnosti jednotlivých složek stravy
- definovat a vysvětlit základní principy diagnostických metod v dietologii
- vyjmenovat základní parametry hodnocení stravovacích zvyklostí
- teoreticky popsat principy hodnocení základních somatických parametrů
- orientovat se a popsat teoretické principy metod k analýze tělesného složení
- popsat pozitiva a negativa vybraných alternativních výživových směrů
- popsat specifika stravovacích doporučení u skupin populace