SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Toxic Substances and their impact on health - B03508 (Child and Adult Nutrition)
Title: Toxické látky a jejich vliv na zdraví
Guaranteed by: Institute of Forensic Medicine and Toxicology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00360)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:2/0, C+Ex [HT]
Extent per academic year: 30 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: ing. Věra Marešová, CSc., vera.maresova@lf1.cuni.cz
Old code: B02733
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. et MUDr. Alexander Pilin, CSc.
Attributes: Child and Adult Nutrition
Teoretický předmět
Interchangeability : B02733
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (16.02.2022)
Získání znalostí o účinku toxických látek na lidský organismus se zaměřením na vyhledávání údajů o toxicitě xenobiotik, projevech intoxikace a její diagnostiky a biotransformaci škodlivých nox.
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (16.02.2022)

1. Jedy. Toxicita látek. Hodnocení toxicity. Experimentální toxikologie.

2. Toxikologie životního a pracovního prostředí.

3. Toxické látky v potravinách. Toxická rizika z vody.

4. Diagnostika a terapie intoxikace. Toxikologické informační středisko.

5. Kovy a jiné anorganické noxy.

6. Organické toxické látky.

7. Toxické plynné látky.

8. Lékové intoxikace.

9. Jedovaté houby a rostliny, plísně.

10. Abuzus návykových látek, zdravotní důsledky, právní normy.

11. Insekticida. Rezidua v potravinách.

12. Stabilita potravin. Hnilobné procesy. Ptomainy v potravinách.

13. Porušení zdraví potravinami. Patomorfologický obraz intoxikací.

14. Poruchy výživy z hlediska soudně-lékařského

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (16.02.2022)

Povinná:

  • Lüllmann, Heinz, Mohr, Klaus, Wehling, Martin. Farmakologie a toxikologie. Praha: Grada, 2002, 694 s. ISBN .
  • Balíková, Marie. Forenzní a klinická toxikologie : laboratorní toxikologická vyšetření. Praha: Galén, 2017, 127 s. ISBN 978-80-7492-304-3.
  • Patočka, Jiří. Vojenská toxikologie. Praha: Grada, 2004, 178 s. ISBN 80-247-0608-3.
  • Hrdina, Vratislav, Jahodář, Luděk, Hrdina, Radomír, Martinec, Zdeněk, Měrka, Vladimír. Přírodní toxiny a jedy. Praha: Galén : Karolinum, 2004, 302 s. ISBN .
  • Modrá, Helena a kol. Toxikologie potravin - vybrané kapitoly. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2014, 85 s. ISBN 978-8073057503.
  • Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana. Chemie potravin II. Tábor: OSSIS, 2009, 580 s. ISBN 978-8086659169.
  • Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana. Chemie potravin I. Tábor: OSSIS, 2009, 623 s. ISBN .
  • Dostálová, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi, 2008, 53 s. ISBN 978-80-903820-8-4.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html