|
|
|
||
Last update: Jana Kolářová (28.01.2021)
|
|
||
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (16.11.2020)
Získání znalostí dietetiky u často se vyskytujících či závažných chorob, s důrazem na metabolické choroby. Seznámení se s moderními dietetickými přístupy. |
|
||
Last update: Jana Kolářová (28.01.2021)
Přehled diet u oborů: Interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie, hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie, traumatologie, ortopedie.
Rozdíly mezi nemocničním a lázeňským dietním systémem.
Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy výživy v nemocnici a lázních, nutriční potřeba a spotřeba.
Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství, dospívání, sport, gravidita, stáří.
Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich vliv na nutrienty.
Dietní systém pro lázně, zásady, vztah dietního režimu k výživě pacientů v těžkých stavech.
Dieta šetřivá, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta redukční, dieta při zácpě.
Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání jater, dieta při selhání ledvin.
Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii.
Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv."kladenské diety".
Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry jako sladidla.
Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina -inulin, oligofruktany a další.
Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních komponent v těchto doplňcích. |
|
||
Last update: Jana Kolářová (28.01.2021)
Povinná:
Doporučená:
|
|
||
Last update: Jana Kolářová (28.01.2021)
Klasifikovaný zápočet |
|
||
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (16.11.2020)
Okruhy ke zkoušce 1. Pojem léčebné výživy, nutriční spotřeba a potřeba 2. Dietní systém v lázních, rozdíly mezi nemocničním a lázeňským systémem 3. Metabolická onemocnění, dieta pankreatická, při hypertenzi a dně 4. Diabetes mellitus, diety a nové aspekty výživy 5. Dieta při nemocech zažívacího traktu, M Crohn a colitis ulcerosa 6. Neurologická onemocnění, RS, Alzheimerova choroba, dieta při a po CMP 7. Kardiologická onemocnění – nízkocholesterolová dieta 8. Dieta při onemocnění ledvin, neslaná, nízkobílkovinná, dieta při nefrolitiáze-oxaláty, uráty 9. Obesita - redukční dieta, rozdíly u starších a mladších lidí. Zásady diety při klimakteriu 10. Diety bezlepkové, bezlaktózové, diety u alergií potravinových 11. Vegetariánská, veganská a makrobiotická dieta, pozitiva a negativa 12. Geriatrie - požadavky na výživu, malnutrice u geriatrických pacientů, příčiny 13. Stravovací zvyklosti u ruských, arabských a asijských hostů, základní potraviny 14. Tolerance u diet v multikulturní společnosti v lázních, stravování a stolování 15. Potravinové doplňky Olestra, Inulín indikace a kontraindikace 16. Výživa u polymorbidních pacientů, u pacientů s kolostomií v lázních. 17. Dieta u onkologických pacientů po chemoterapii a aktinoterapii v lázních |