SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Biochemistry and Basics of Nutrition - PFYB102K
Title: Biochemie a základy výživy
Guaranteed by: Department of Biomedical Foundation in Kinanthropology (51-300200)
Faculty: Faculty of Physical Education and Sport
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 0
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:8/0, Ex [HS]
Capacity: unlimited / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Level:  
Explanation: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a1653ade2b86440b0b2857585835e6f39%40threa
Additional information: https://el.lf1.cuni.cz/biochemieazakladyvyzivy
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D.
Teacher(s): doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D.
Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.
Interchangeability : PFYB102
Is incompatible with: PFYB102
Is pre-requisite for: PFYB113K, PBML021K
Is interchangeable with: PFYB102
Annotation -
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (29.01.2021)
The subject deals with basic biochemical processes in the organism in the context of rational nutrition. The course is aimed at acquiring theoretical knowledge in the field of biochemistry, including mastering the principles of biochemical processes in the body.
Aim of the course -
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (14.09.2023)

1st part - BIOCHEMISTRY

Part 2 - NUTRITION BASICS

1. Knowledge (the student knows)

Basic terms: Lifestyle, risk factors, diseases of civilization, rational diet, energy metabolism, nutritional pyramid, food components, alternative nutrition; diagnostic methods in dietetics; specifics of nutrition in selected population groups

2. Skills (the student can)

- define 2 basic pillars of lifestyle

- list lifestyle risk factors

- list individual factors for optimal diet composition

- name the individual components of the diet and their meaning

- describe diagnostic procedures in dietology (diagnosis of eating habits and diagnosis of somatic parameters and body composition)

- describe the basic principles of selected alternative nutritional directions

- describe the differences in nutritional recommendations for specific population groups (characteristics of the population group, factors for optimizing the diet, nutritional recommendations)

Course completion requirements - Czech
Last update: doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D. (22.09.2023)

Požadavky na zkoušku:
test (min 21 b ze 30ti)

Podmínky uznávání ZK:

Zkoušku lze uznat pouze v případě, že

1)      datum jejího složení není starší než 3 roky,

2)      výsledná známka není horší než 2 (pro ZK složenou na FTVS) nebo 1 (pro ZK složenou na jiné fakultě než je FTVS)

3)      sylaby předmětů se neliší o více než 10%

4)      uchazeč předloží kompletní žádost o uznání ZK včetně studijním oddělením potvrzeným výpisem studijních povinností a pro uchazeče z jiných fakult též vyučujícím (u kterého byla zkouška absolvována) potvrzeným sylabem předmětu včetně platného kontaktu na vyučujícího.

5)      kompletní žádost je doručena na sekretariát katedry Biomedicínského základu v kinantropologii k paní Kopřivové (E324, 3. patro) do 31.10 každého daného roku

Studenti se specifickými potřebami v učení (SPU):

V případě, že jste studentem/studentkou se specifickými studijními potřebami, které Vám znemožňují aktivní účast ve výuce, nebo objektivním způsobem znevýhodňují psaní závěrečného testu, tak je třeba tuto skutečnost doložit věrohodným dokumentem, např. vyjádřením pedagogicko-psychologické poradny a to nejpozději do 31.10 emailem obsahujícím všechny potřebné dokumenty dokládající vaši SPU. Na pozdější žádosti, či žádosti nepodložené lékařským/psychologickým posudkem nebude brán zřetel.

Příklad: V případě, že např. trpíte určitým stupněm dislexie a z toho důvodu potřebujete na psaní testu více času, což v případě digitálního společného testu není možné zajistit, tak si zkoušející vyhrazuje právo změnit formu testu např. na test v papírové formě.

Literature - Czech
Last update: Mgr. Dominika Krupková (13.10.2022)

https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a1653ade2b86440b0b2857585835e6f39%40thread.tacv2/conversations?groupId=2e1f8cb3-5c54-42a0-9052-6f126582b412&tenantId=e09276da-f934-4086-bf08-8816a20414a2


JAKLOVÁ DYTRTOVÁ, J. JAKL, M., ŠTEFFL, M.: Základy biochemie. UK FTVS, 2018, s.151. ISBN 978-80-87647-431-1.

KOOLMAN, J., & RÖHM, K-H. Barevný atlas biochemie. Praha: Grada, 2012, 498 s. ISBN 978-802-4729-770.

KLOUDA, P. Základy biochemie. Ostrava: Nakladatelství Pavel Klouda, 2005, 144 s. ISBN 80-863-6911-0.

MURRAY, R. K. Harperova ilustrovaná biochemie. Praha: Galén, 2012, 730 s. ISBN 978-807-2629-077.

KODÍČEK, M. Biochemické pojmy: výkladový slovník: elektronická interaktivní verze [online]. Verze 2.0, 2007. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2007, 1 CD-ROM [cit. 2015-04-16]. ISBN 978-80-7080-669-2.

KODÍČEK, M., VALENTOVÁ, O., & HYNEK, R. Biochemie: chemický pohled na biologický svět. 2. přepracované vydání. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2018. ISBN 978-80-7592-013-3.

KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011, 140 s. ISBN 802-47-0736-5.

KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi, 2009, 112 s. ISBN 978-80-87156-41-4.

KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.

SVAČINA, Š., MŰLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013, 341 s. ISBN 978-80-7387-699-9.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (26.06.2019)

Požadavky na zkoušku:

test

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Dominika Krupková (13.10.2022)

Témata přednášek:

1. Obecné principy, složení živé hmoty, enzymy

2. Sacharidy, makroergické substráty, metabolismus cukrů

3. Lipidy, metabolismus lipidů

4. Aminokyseliny, bílkoviny, Ornitinový cyklus

5. Nukleové kyseliny, proteosyntéza

6. Krebsův cyklus, buněčné dýchání

7. Membránový potenciál, akční potenciál, přenos vzruchu, svalová kontrakce

8. Význam výživy a základní terminologie

9. Sacharidy ve výživě člověka

10. Tuky ve výživě člověka

11. Bílkoviny ve výživě člověka

12. Mikronutrienty, pitný režim

13. Diagnostické metody v dietologii

14. Specifika výživy, alternativní způsoby výživy

Learning resources - Czech
Last update: Mgr. Dominika Krupková (13.10.2022)

Odkaz na Moodle

https://dl1.cuni.cz/course/view.php?id=11114

Odkaz na online výuku v MS Teams

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3a1653ade2b86440b0b2857585835e6f39% 40thread.tacv2/1632393111058?context=%7b%22Tid%22%3a%22e09276da-f934-4086-bf08- 8816a20414a2%22%2c%22Oid%22%3a%22d7bbd48c-d894-4029-bf2d-ccaa8868c991%22%7d

Odkaz na FB:

https://www.facebook.com/groups/739012476451349

VÝUKA Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3a1653ade2b86440b0b2857585835e6f39% 40thread.tacv2/1632743946034?context=%7b%22Tid%22%3a%22e09276da-f934-4086-bf08- 8816a20414a2%22%2c%22Oid%22%3a%22ddd9642c-c01f-4a60-abea-4733f49c1051%22%7d

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html