SubjectsSubjects(version: 875)
Course, academic year 2020/2021
  
Nutrition and dietology - PBML007N
Title: Výživa a dietologie /AZ/
Guaranteed by: Biomedicínská laboratoř (51-500500)
Faculty: Faculty of Physical Education and Sport
Actual: from 2019
Semester: winter
Points: 1
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:6/0 C [hours/semester]
Extent per academic year: 6 [hours]
Capacity: unknown / unknown (30)
Min. number of students: unlimited
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
Guarantor: PhDr. Klára Coufalová, Ph.D.
Classification: Sport and Physical Education > Biomedicine Subjects
Co-requisite : PLSM059N, PLSM061N
Examination dates   Schedule   
Annotation -
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (14.05.2019)
The aim of the course is to revise the basic terminology of dietology (diet components, their importance and representation in the diet). Students are acquainted with general view on rational diet (basic rules, principles of diagnostic methods used in dietology and nutritional counseling, compiling menus). The basic rules of sports nutrition are mentioned, especially some differences from the nutrition of the general population. Students are acquainted with the possibilities of nutritional intervention in selected civilization diseases.
Literature - Czech
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (21.06.2019)

Výživa a potraviny; Diabetologie, Metabolismus, Endokrinologie

CLARKOVÁ, N. Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing, 2000, 266 s.

DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998, 215 s.

FOŘT, P. Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky, 1. vydání, 1996, 253 s.

MAUGHAN,RJ., BURKE, L.Výživa ve sportu - příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006, 311 s.

MAUGHAN, RJ. (ed). Nutrition in sport. Blackwell science, 2000, 680 pp.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (21.06.2019)

Požadavky na zápočet:

zápočtový test z oblastí:

  • diagnostické metody v dietologii
  • základní makronutrienty (sacharidy, bílkoviny, tuky) a mikronutrienty (vitamíny, minerály)
  • pitný režim
  • manipulace s glykemickým indexem
  • výživová specifika jednotlivých skupin (děti, batolata, adolescenti, dospělí, starší lidé, sportovci, těhotné ženy)
  • výživové směry jako vegetariáni atd.
  • sacharidová superkompenzace

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (21.06.2019)

1. Základní pojmy z oblasti výživy (výživová pyramida)

2. Složky stravy a jejich význam

3. Racionální strava (základní pravidla, jídelníček)

4. - 5. Diagnostické metody v dietologii

6. - 8. Sportovní výživa (specifika, volba vhodných potravin v závislosti na pohybovém zatížení, pitný režim, výživové doplňky)

9. - 12. Specifika výživy u civilizačních onemocnění

13. Dotazníková šetření a PC vyhodnocení (softwary pro dietologii)

14. Metody pro stanovení tělesného složení

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html