SubjectsSubjects(version: 964)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Practical Russian Language I - OPBR4R051B
Title: Praktický ruský jazyk I
Guaranteed by: Katedra rusistiky a lingvodidaktiky (41-KRL)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2023
Semester: winter
E-Credits: 4
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/2, C [HT]
Extent per academic year: 0 [hours]
Capacity: unknown / 25 (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Russian
Teaching methods: full-time
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: PaedDr. Zuzana Liptáková, Ph.D.
Teacher(s): Mgr. Liudmila Hušková, CSc.
Annotation -
The aim of the course is comprehensive preparation in terms of practical mastery of the language, consisting in the comprehensive acquisition of linguistic resources and speech skills related to the individual topics listed below. The course develops factual knowledge of Russian realities in comparison with Czech ones, and systematically shapes students' socio-cultural and intercultural competence.
Last update: Liptáková Zuzana, PaedDr., Ph.D. (19.06.2023)
Aim of the course - Czech

Cílem předmětu je komplexní příprava po stránce praktického zvládnutí jazyka a rozvíjení faktické znalostí z ruských reálií v porovnání s českými.

Last update: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Descriptors - Czech

Příprava na výuku
Doba očekávané přípravy na 1 hodinu přednášky            0 minut
Doba očekávané přípravy na 1 cvičení                         120 minut
Samostudium literatury (za semestr)                                0 hodin
Práce se studijními materiály (za semestr)                       0 hodin
Plnění průběžných úkolů (za semestr)                           12 hodin

Plnění předmětu
Seminární práce                                                              0 hodin
Příprava na zápočet                                                      10 hodin
Příprava na zkoušku a zkouška                                      0 hodin

Celková časová zátěž studenta                                      94,0

Last update: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Course completion requirements - Czech

Aktivní účast na semináři (alespoň 75%), splnění zadaných úkolů písemných i ústních, splnění průběžných testů alespoň na 70%. Každý test má 1 řádný a 1 opravný termín. Příprava a realizace prezentace na zadané téma.

Last update: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Literature - Czech

BASKO, N. B. Izučajem russkij, uznajem Rossiju. Moskva : Flinta, 2015. ISBN 978-5-89349-736-6.

GONČAR, I. A. Poslušajte 3. Sankt-Peterburg : Zlatoust, 2014. ISBN 978-5-86547-757-0.

HŘÍBKOVÁ, R., HLAVÁČEK, A. Ruský jazyk v kostce. Havlíčkův Brod : Fragment, 2004. ISBN 80-7200-893-5.

MAKOVA, M. N., USKOVA, O. A. V mire ljudej 1.. Sankt-Peterburg : Zlatoust, 2013. ISBN 978-5-86547-612-2.

STAROVOJTOVA, I. A. Vaše mnenije. Moskva : Flinta, 2010. ISBN 978-5-89349-676-5.

ŽOFKOVÁ, H. Ruština ihned k použití: jazykový aktivátor. Voznice : Leda, 2013. ISBN 978-80-7335-334-6.

Last update: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Requirements to the exam - Czech

Zápočet bude probíhat ústní formou z okruhu probraných témat podle sylabusu. 

Last update: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Syllabus - Czech

Témata kurzu

1. - 2. Stravování, v restauraci.
3. - 4. Ruská a česká kuchyně, tradiční jídla.
5. - 6. Zdravý životní styl, stravovací návyky, zdravé jídlo.
7. - 8. Cestování po Rusku, tradiční i netradiční lokality.
9. - 10. Ubytování, v hotelu, hotelové služby, další možnosti ubytování.
11. - 12. Město, městská doprava. Orientace ve městě.

Last update: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Learning outcomes - Czech

Studující

- komunikuje v komunikačních situacích dle sylabu na úrovni B2, realizuje efektivně a adekvátně své komunikační intence,

- správně užívá jazykové prostředky náležející do úrovně B2,

- diskutuje o způsobech stravování v RF a ČR,

- použije vhodné způsoby chování v restauraci

- charakterizuje ruskou a českou kuchyni, vybrané tradiční pokrmy a nápoje,

- diskutuje o zdravém jídle a stravovacích návycích,

- porovná způsoby cestování po Rusku a po České republice,

- charakterizuje známé i méně navštěvované turistické lokality v RF a ČR,

- diskutuje o možnostech ubytování při cestování,

- popíše město, způsoby dopravy ve městě,

- popíše cestu z místa A do místa B pěšky i dopravními prostředky.

Last update: Rozboudová Lenka, PhDr., Ph.D. (11.09.2024)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html