SubjectsSubjects(version: 964)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Basics of Chemistry Manufactures - OKB2309031
Title: Základy chemických výrob
Guaranteed by: Katedra chemie a didaktiky chemie (41-KCHDCH)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2020
Semester: summer
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:written
Hours per week, examination: summer s.:0/0, MC [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: prof. Ing. Karel Kolář, CSc.
Interchangeability : OB2309009, OB2309031
Is incompatible with: OKBE2E119B
Is interchangeable with: OKBE2E119B
Annotation -
The course is based on the knowledge of basic chemical subjects. It contains a presentation of the basics of production from inorganic and organic chemistry, food chemistry in selected fields and pharmaceutical chemistry. The knowledge of the use of microorganisms in biotechnology is included in the set of presentations. Excursions are included in the selected topics to supplement the lectures.
Last update: Vodičková Hana, Ing., Ph.D. (19.05.2019)
Aim of the course - Czech

Studenti získají vědomosti o základních výrobách z vybraných chemických oborů.

Last update: Vodičková Hana, Ing., Ph.D. (14.02.2019)
Course completion requirements - Czech

Podmínky k udělení klasifikovaného zápočtu:

vypracování seminární práce na zadané téma

Last update: Vodičková Hana, Ing., Ph.D. (16.05.2019)
Literature - Czech

Povinná literatura:

Lhotka M. a kol.: Úvod do anorganické technologie, VŠCHT Praha 2012

Hovorka F. a kol.: Technologie chemických látek, VŠCHT Praha 2005

Hajšlová J.,  Velíšek, J: Cemie potravin 2, Tábor OSSIS 2009

Hynie S.: Farmakologie v kostce. 2. vyd., Triton, 2011, ISBN 80-7254-181-1

 

Doporučená literatura:

Bindzar J. a kol.: Základy a úpravy čištění vod, VŠCHT Praha 2014

Rutrle, M.: Brýlová technika, estetika a přizpůsobování brýlí, Brno IDVPZ, 2001

www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_06_604-609.pdf

Last update: Vodičková Hana, Ing., Ph.D. (16.05.2019)
Syllabus - Czech

Úvod do předmětu                                       

Vodárenství, odpadní vody

Základy výroby anorganických sloučenin, technicky významné plyny

Výroba průmyslových hnojiv, pesticidy, fungicidy

Zpracování ropy a zemního plynu

Výroba barviv, plastů, makromolekulární látky

Výrobní postupy v potravinářství - mlékárenský průmysl

Výrobní postupy v potravinářství - masný průmys

Výrobní postupy v potravinářství- cukrovarnictví           

Výrobní postupy v potravinářství- pivovarnictví a lihovarnictví

Výroba léčiv

Biotechnologie,  využití mikroorganismů, GMO

                                                                                                            

Last update: Vodičková Hana, Ing., Ph.D. (14.02.2019)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html