SubjectsSubjects(version: 970)
Course, academic year 2017/2018
   Login via CAS
Seminar of Nutrition - OB2317122
Title: Seminář z výživy
Guaranteed by: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2015 to 2017
Semester: winter
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/1, C [HT]
Capacity: unknown / 44 (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Note: course can be enrolled in outside the study plan
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Teacher(s): Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Pre-requisite : OB2317109
Annotation -
The purpose of this subject is to verify and complete the knowledge acquired by studying the issues of healthy alimentation. The subject provides space for the practical application of the acquired knowledge about nutrition and healthy lifestyle.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (31.05.2015)
Aim of the course -

The aim of the course is the practical application of acquired knowledge in the field of nutrition and further deepen the knowledge of nutrition and alimentation.

Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (31.05.2015)
Literature - Czech

FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : UK, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1

KLEINWÄCHTEROVÁ, H.; BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. 2. přepr. vyd. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001. 102 s. ISBN 80-7013-336-8

KRCH, F. D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7

MÁLKOVÁ, I.; KRCH, F. D. SOS nadváha - Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha : Portál, 2001. 236 s. ISBN 80-7178-521-0

NEVORAL, J. aj. Výživa v dětském věku. Jinočany : H&H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 

Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (04.08.2015)
Requirements to the exam - Czech

Požadavky k zápočtu: vytvoření a odprezentování práce na předem zadané téma.

Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.09.2016)
Syllabus -

1. The role of nutrition in the prevention of disease.

2. Rules for preparation nutritionally correct menu. Nutritional databases.

3. Healthy breakfast, healthy snack (student prepares healthy food).

4. Sensory evaluation of selected products.

5. Alternative nutrition.

6. New trends in food preparation.

Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (14.08.2017)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html