|
|
|
||
In this course students are equipped with the necessary information from chemistry and biochemistry, which can apply in professional subjects such as in the study of the physiology of nutrition.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (15.08.2017)
|
|
||
The aim of the course is to equip students with the necessary range of knowledge of the chemistry and dynamic biochemistry so that they are able to further develop the issue in the professional subjects of bio-medical module of study. Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (15.08.2017)
|
|
||
Předmět bude v době distanční výuky vyučován online v MS Teams. Informace pro vstup do kurzu budou doplněny zde, minimálně jeden den před termínem schůzky a také odeslány emailem všem zapsaným účastníkům přes SiS. Zajistěte si prosím přístup k internetu, mikrofon a popř. i kameru. Je nutné tedy počítat s domácí přípravou a úkoly. Odkaz na online prostor v MS Teams: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ZTA4MWY4MjktODIxMC00MDZmLWE0OTktODNiZDkxNmI2YTQx%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%225335a395-3770-41bf-b111-59efae08bf8d%22%2c%22Oid%22%3a%2269c68c4e-8b9e-43f2-b8b5-685755e6303a%22%7d Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (02.10.2020)
|
|
||
RŮŽIČKOVÁ, K.; KOTLÍK, B. Chemie II. v kostce [organická chemie, biochemie]: pro střední školy. 3. vyd. Praha : Fragment, 2004. 135 s. ISBN 80-7200-761-0 VODRÁŽKA, Z. Biochemie. 2. opr. vyd. Praha : Academia, 1996. 186 s. ISBN 80-200-0600-1 VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 KLOUDA, P. Základy biochemie. 2. přepr. vyd. Ostrava : P. Klouda, 2005. 143 s. ISBN 80-86369-11-0 VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2010. ISBN 80-7235-108-7 Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
|
|
||
Credit requirements:successful completion of a credit test - open and closed questions (min. 75%). For receiving the credit can be used a maximum of three attempts (one regular, two remedies). Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
|
|
||
1. The basic terminology of chemistry and biochemistry. 2.The basic chemical reactions of selected substances (e.g. proteins, polysaccharides and lipids). 3. The presence and chemical changes of selected substances in food. 4. Principles of the action of enzymes, of vitamins. 5. Basic metabolic pathways. Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (15.08.2017)
|