SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Microbiology - MB140P33I
Title: Mikrobiologie
Guaranteed by: Department of Genetics and Microbiology (31-140)
Faculty: Faculty of Science
Actual: from 2018
Semester: winter
E-Credits: 5
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:2/0, C+Ex [HT]
Extent per academic year: 3 [days]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: cancelled
Language: Czech
Level: basic
Explanation: praktikum je třídenní turnusové
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. RNDr. Ivo Konopásek, CSc.
Is incompatible with: MB140P88, MB140P33, MB140C88, MB140P26
Opinion survey results   Examination dates   Schedule   
Annotation -
Last update: doc. RNDr. Ivo Konopásek, CSc. (13.10.2011)

1. Microorganisms and Microbiology.

Introduction, Microorganisms, History of Microbiology, Observation of microbes, Special features of microorganisms.

2. Cell structure and function.

Cell shape and size, Cytoplasmic membrane and Transport, Cell wall of Prokaryotes, Other structures, Microbial locomotion.

3. Nutrition and metabolism of Microorganisms.

Nutrition and cell chemistry, Culture Media. Redox systems, ATP, Glycolysis, Krebs cycle, Respiration, Energy metabolisms - comparison.

4. Microbial growth

Growth of the individual cell, Exponential growth and individual phases of the growth curve, measuring microbial growth. Temperature, pH, osmotic effects and other physical factors that affect growth.

5. Molecular biology and genetics of Bacteria and Archaea

Escherichia coli chromosome. Plasmids, replication, transcription and sigma factors. Horizontal gene transfer - Transformation, Transduction, Conjugation, Mobile DNA, Bacterial genomics.

6. Metabolic diversity. Commercial products and Biotechnology.

Phototrophy and Chemolitotrophy, Aerobic respration, Fermentations and Anaerobic Respiration. Industrial products and microorganisms, Products from Genetically modified Microorganisms.

7. Microbial Evolution and Systematics.

Early Earth and the Origin and Diversification of Life, Microbial Phylogeny, The species concept, Classification and Nomenclature.

8. Microbial Diversity.

Pseudomonads, Enteric bacteria,Vibrio and Photobacterium, Morphologically unusual proteobacteria, Myxobacteria, Staphylococci and Streptococci, Endospore-forming bacteria, Mycoplasmas, Streptomyces, Cyanobacteria, Green sulphur bacteria, Spirochaetes. Archaea, Evolution and life at High Temperatures

9. Microbial Growth Control.

Physical Antimicrobial Control, Chemical Antimicrobial Control.

10. Microbial Interaction with Humans

Beneficial Microbial Interactions with Humans, Microbial Virulence and Pathogenesis, Host Factors in Infection, Examples: Airborne Transmission of diseases, Sexually - transmitted diseases, Vectorborne diseases, waterborne and foodborne diseases.

11. Viruses.

General properties of viruses, Nature of the virion, General features of the virus replication, production of the viral nucleid acids and proteins. Example: bacterial viruses. Viroids, Prions.

12. Fungi.

Fungal Physiology, Structure, Fungal reproduction and Phylogeny, Saccharomyces cerevisiae as a model organism.


References:


Madigan, Martinko, Dunlap, Clark: Brock Biology of Microorganisms, (2010, Benjamin Cummings; 13 edition)

Základy bakteriologie, F.Kaprálek, 1999, Karolinum

Literature - Czech
Last update: RNDr. Olga Rothová, Ph.D. (23.04.2012)

Madigan, Martinko, Dunlap, Clark: Brock Biology of Microorganisms, Benjamin Cummings; 13 edition (2010) Hardcover: ISBN-10: 032164963X, Paperback: ISBN-13: 978-0-321-73551-5

Mikrobiologické praktikum, František Kaprálek, 1999, Karolinum

Doplňková literatura: Základy bakteriologie, František Kaprálek, 1999, Karolinum

Syllabus - Czech
Last update: doc. RNDr. Ivo Konopásek, CSc. (13.10.2011)

1. Mikroorganizmy a mikrobiologie.

Úvod, mikroorganizmy, milníky mikrobiologie, pozorování mikroorganizmů, zvláštní vlastnosti mikroorganizmů.

2. Struktura a funkce bakteriální buňky.

Tvar buňky, velikost, cytoplazmatická membrána, transportní mechanizmy, buněčná stěna, další buněčné struktury, mechanizmy pohybu.

3. Výživa a metabolizmus mikroorganizmů.

Výživa a složení mikroorganizmů, mikrobiologická média, přenašeče elektronů, ATP, Glykolýza, Krebsův cyklus, aerobní respirace.

4. Růst mikroorganizmů

Růst individuální buňky, Exponenciální růst a fáze růstové křivky. Teplota, pH, osmotický tlak a další fyzikální fakory ovlivňující růst.

5. Molekulární biologie a genetika bakterií a archea.

Chromozom Escherichia coli, plazmidy, replikace DNA, transkripce a sigma faktory, horizontální přenos genetické informace - transformace, transdukce a konjugace. Mobilní DNA. Bakteriální genomika.

6. Diverzita metabolizmů. Průmyslová mikrobiologie a biotechnologie.

Fototrofie a chemolitotrofie, fermentace a anaerobní respirace. Produkty mikroorganizmů v průmyslové mikrobiologii. Produkty geneticky modifikovaných mikroorganizmů.

7. Evoluce mikroorganizmů a jejich systematika.

Vývoj Země, původ a diverzifikace života. Fylogeneze mikroorganizmů. Pojem druhu, klasifikace a nomenklatura.

8. Diverzita bakterií.

Fototrofní bakterie, pseudomonády, enterobakterie, Vibrio a Photobacterium, morfologicky charakteristické proteobakterie, mykobakterie, stafylokoky a streptokoky, bakterie tvořící endospory, mykoplazmy, streptomycety, sinice, zelené sirné bakterie, spirochéty. Archea, evoluce a život ve vysoké teplotě.

9. Inhibice růstu mikroorganizmů.

Potlačení růstu mikroorganizmů fyzikálními faktory a chemickými látkami.

10. Mikroorganizmy a člověk.

Prospěšné vztahy hostitele s mikroorganizmy. Virulenční faktory a patogenita bakterií, infekce a odpověď hostitele. Příklady: choroby přenášené vzduchem, pohlavní cestou, zvířecími vektory, potravou.

11. Viry.

Vlastnosti virů, virion, replikace virů, produkce virových nukleových kyselin a proteinů. Bakteriofágy. Viroidy, priony.

12. Houby

Fyziologie hub, struktura mycelií, rozmnožování a vývoj hub, Saccharomyces cerevisiae jako modelový organizmus.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html