|
|
|
||
The lecture comprises the basics of the general microbiology with particular regard to bacteria. The most important topics are covered: structure and function of bacterial cell, growth, metabolism, interactions with environment and host, diversity of microorganism, the practical use of microorganisms.
The course is held in Czech language. References: Brock Biology of Microorganisms, Eds. Madigan, Martinko, Parker, 9th Edition, 2000, Prentice Hall, ISBN 0-13-085264-3; (or higher edition) Základy bakteriologie, F.Kaprálek, 1999, Karolinum Last update: Mikušová Gabriela, RNDr., Ph.D. (05.01.2018)
|
|
||
Brock Biology of Microorganisms, Madigan,Martinko, Stahl, Clark (Eds.), 13th Edition, 2012, Pearson Education, Inc.
Základy bakteriologie, F.Kaprálek, 1999, Karolinum
Prezentace k přednáškám - budou průběžně k dispozici v Moodle: http://dl2.cuni.cz/course/view.php?id=1956
Last update: Beranová Jana, RNDr., Ph.D. (09.01.2015)
|
|
||
1. Mikroorganismy:
definice, systém, evoluce, metody mikrobiologie, mikroorganismy v přírodě, laboratoři, v biotechnologiích, jako původci onemocnění, stavba a biologie virů.
2. Historie mikrobiologie:
objev mikroorganismů, spor o samoplození, mikroorganismy jako původci kvašení, jako původci onemocnění, v biogeochemických cyklech, antibiotika a chemoterapeutika, mikrobiologie ve 20. a 21. století. Leeuwenhoek, Pasteur, Spallanzani, Koch, Vinogradskij, Fleming, Domagk, Monod.
3. Struktura a funkce bakteriální buňky:
Jádro, metabolismus DNA, horizontální přenos genetické informace, cytoplasma, cytoplasmatická membrána, buněčná stěna, bičíky, pili a fimbrie, pouzdro, glykokalyx, magnetosomy, plynové vakuoly.
4. Systém bakterií:
Zvláštnosti systematiky mikroorganismů, druh, genosystematika, numerická taxonomie, tři domény organismů, základní typy energetického metabolismu bakterií, Bergeyův systém, hlavní systematické skupiny archebakterií a eubakterií.
5. Růst bakteriální buňky:
Růst individuální bakteriální buňky a její dělení, růst bakteriální populace, růstová křivka, kontinuální kultivace bakterií.
6. Bakterie a prostředí:
Vliv teploty, pH, vodní aktivity, osmotického a hydrostatického tlaku na růst mikroorganismů, média pro růst bakterií, látky s antiseptickým, dezinfekčním účinkem, antibiotika a chemoterapeutika.
7. Patogenní bakterie:
Interakce patogena s hostitelem, faktory virulence, nespecifické mechanismy rezistence hostitele, choroby kožní, oční, choroby při poraněních, nosokomiální onemocnění, choroby dýchacího, zažívacího, respiračního a urogenitálního traktu.
8. Metabolismus bakterií:
Aerobní respirace Escherichia coli jako příklad bakteriálního metabolismu, tranportní mechanismy, fermentace, aerobní respirace, anaerobní respirace, chemolitotrofie, fototrofie.
Last update: Beranová Jana, RNDr., Ph.D. (11.09.2013)
|