|
|
|
||
Přednáška přináší přehled důležitých rostlin s praktickým (potraviny, technické rostliny) a farmaceutickým (léčivé a
jedovaté rostliny) významem na příkladech domácích i běžně dostupných exotických rostlin. Část užitkové rostliny přináší přehled potravinářsky významných rostlin (obiloviny, luštěniny, škrobnaté rostliny (okopaniny), olejniny, ovoce, zelenina, koření, cukrodárné rostliny, pochutiny) a technicky využívaných rostlin (textilní, pícniny , třísloviny, pryskyřice, barviva, rostliny poskytující latex). Příklady a demonstrace rostlin našich i běžně dostupných subtropických a tropických, v jednotlivých skupinách řazené systematicky. V úvodu jsou zmíněna centra kulturních rostlin. Část léčivé rostliny je v principu pojímána farmaceutickým způsobem, kdy jsou jednotlivé skupiny demonstrovány podle hlavních chemických účinných látek a jejich využití ve farmacii (cukry, tuky, alkaloidy, třísloviny, glykosidy, flavonoidy, silice, hořčiny, ostatní drogy). Speciální kapitolou je pak přehled důležitých jedovatých a psychotropních druhů. Demonstrovány jsou (bezpečným způsobem) příklady užití. Závěrečná přednáška představuje průnik tématu s vědou provozovanou na katedře. Cvičení proběhne blokově formou návštěvy jednoho nebo více specializovaných skleníků či jiných kolekcí. PREDNASKA ZACINA AZ VE 2. TYDNU SEMESTRU PO 5. RIJNU! Last update: Hrouda Lubomír, doc. RNDr., CSc. (28.09.2020)
|
|
||
Cíl: seznámit studenty s důležitými skupinami rostlin a jejich praktickým a farmaceutickým využitím a to i ve vztahu k vědecké činnosti katedry. Frontální výuka s demonstrací živého materiálu, popř. degustacemi. Návštěva jednoho nebo více specializovaných skleníků či jiných kolekcí. Last update: Štefánek Michal, Mgr. (31.05.2020)
|
|
||
Valíček, P. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: Academia, 2002. Jahodář, L. Farmakobotanika. Praha: Karolinum, 2006. Korbelář, J.; Endris, Z. Naše rostliny v lékařství. Praha: Avicenum, 1981. Vlach, P.; Chocholoušková, Z. et al. Biologie všedního dne. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2014. Novák J. Co rostlo u babičky na zahradě. Tradiční odrůdy. Knižní klub, Praha, 2013. Last update: Štefánek Michal, Mgr. (31.05.2020)
|
|
||
1. Úvod, centra kulturních rostlin; potraviny I: obiloviny, luštěniny, škrobnaté rostliny 2. Potraviny II: ovoce, olejniny 3. Potraviny III: zelenina, cukrodárné rostliny 4. Potraviny IV: koření, pochutiny 5. Technické rostliny I: textilní, třísloviny, pryskyřice 6. Technické rostliny II: barviva, rostliny poskytující latex, zemědělské využití (pícniny) 7. Léčivé rostliny: alkaloidy, třísloviny 8. Léčivé rostliny: glykosidy 9. Léčivé rostliny: flavonoidy 10. Léčivé rostliny: silice, hořčiny, ostatní drogy 11. Jedovaté rostliny, speciálně mírného pásu Evropy 12. Psychotropní a jinak nebezpečné rostliny 13. Věda a užitkové rostliny na katedře Last update: Štefánek Michal, Mgr. (31.05.2020)
|