SubjectsSubjects(version: 978)
Course, academic year 2025/2026
   Login via CAS
Enzymology - GDXP03
Title: Enzymologie
Guaranteed by: Department of Biochemical Sciences (16-16160)
Faculty: Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Actual: from 2023
Semester: both
Points: 0
E-Credits: 0
Examination process:
Hours per week, examination: 0/0, Ex [HT]
Capacity: winter:unknown / unknown (unknown)
summer:unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course is intended for doctoral students only
enabled for web enrollment
you can enroll for the course in winter and in summer semester
Guarantor: prof. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D.
prof. RNDr. Lenka Skálová, Ph.D.
Interchangeability : GDPX03
Is interchangeable with: GDPX03
Annotation -
Enzymology is a branch of biochemistry that deals with the properties, activity, and significance of enzymes. Enzymology studies kinetics of enzymes, structure, and function, as well as their relation to each other.
Last update: Szotáková Barbora, prof. Ing., Ph.D. (18.07.2024)
Literature - Czech

Doporučená:

  • Bisswanger, Hans. Practical enzymology. Weinheim: Wiley-VCH, 2011, 360 s. ISBN 978-3-527-32076-9.
  • Bisswanger, Hans. Enzyme kinetics : principles and methods. Weinheim (Federal Republic of Germany): John Wiley/VCH, 2002, 255 s. ISBN 3-527-30343-X.
  • Copeland, Robert A.. Enzymes : a practical introduction to structure, mechanism, and data analysis. New York: Wiley-VCH, 2000, 397 s. ISBN 0-471-35929-7.

Volitelná:

  • Rauch, Pavel, Káš, Jan, Vodrážka, Zdeněk. Enzymologie. Praha: VŠCHT Praha, 1998, 171 s. ISBN 80-7080-330-4.

Last update: prepocet_literatura.php (14.08.2025)
Requirements to the exam - Czech
Pro úspěšné složení zkoušky jsou třeba základní znalosti o enzymech, jejich struktuře, mechanismech katalýzy, regulaci enzymové aktivity, o enzymové kinetice (stanovení kinetických parametrů Km a Vmax, grafické hodnocení kinetiky), jak může být enzymová reakce ovlivněna (vliv koncentrace substrátu, pH, teploty, aktivátory, inhibitory, typy inhibice), jak se stanovuje aktivita enzymu (podmínky, analytické metody, přímé a nepřímé stanovení aktivity), také o praktickém využití enzymů, izolaci enzymů, přípravě a studiu rekombinantních enzymů.
Last update: Szotáková Barbora, prof. Ing., Ph.D. (18.07.2024)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html