Food quality control according to valid EU and Czech legislation. Current trends in the field of instrumentation in chromatographic separation methods. Modern detection techniques and mass spectrometry in food analysis. Modern techniques of sample processing in food matrix analysis. Methods of detection of food origin and trademark counterfeiting. Methods of determination of antioxidants, vitamins and other biologically active substances in fruits and vegetables. Quality of food and nutraceuticals. Analysis of mycotoxins, pesticide residues and other contaminants in food. Analysis of dyes and illegal additives in food.
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Kontrola jakosti potravin dle platné legislativy EU a ČR. Aktuální trendy v oblasti přístrojové techniky na poli chromatografických separačních metod. Moderní detekční techniky a hmotnostní spektrometrie v analýze potravin. Moderní techniky úprav vzorků v analýze potravinových matric. Metody detekce původu potravin a falšování chráněných značek. Metody stanovení antioxidantů, vitamínů a dalších biologicky aktivních látek v ovoci a zelenině. Kvalita potravin a nutraceutik. Analýza mykotoxinů, residuí pesticidů a dalších kontaminujících látek v potravinách. Analýza barviv a zakázaných aditiv v potravinách.
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Literature - Czech
Povinná:
Nielsen, Suzanne (ed.). Food analysis. New York, NY: Springer, 2017, 649 s. ISBN .
Last update: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
Requirements to the exam -
Theoretical aspects of methods for food analysis.
Chromatography in food analysis.
Detection techniques in food analysis.
Modern trends in food sample preparation.
Combination of SPE HPLC and MS for the determination of trace elements in food.
Knowledge of legislation in food analysis.
Antioxidants, vitamins, phenolic compounds and other biologically active substances in food.
Theoretical aspects of mycotoxins, residual pesticides, dyes, illegal additives and other contaminants in food.
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Teoretické aspekty metod pro analýzu potravin.
Chromatografie v analýze potravin.
Detekční techniky v analýze potravin.
Moderní trendy v přípravě vzorků pro analýzu potravin.
Spojení SPE HPLC a MS pro stanovení stopových látek v potravinách.
Znalost legislativy v analýze potravin.
Antioxidanty, vitamíny, fenolické látky a dalších biologicky aktivní látky v potravinách.
Znalost problematiky mykotoxinů, residuí pesticidů, barviv, zakázaných aditiv a dalších kontaminujících látek v potravinách.
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)