Last update: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. (11.12.2018)
Food quality control according to valid EU and Czech legislation. Basic methods in food analysis – lipids, sugars, proteins and water. Nutritional value of food, vitamins and antioxidants. Current trends in the field of instrumentation in chromatographic separation methods. Modern detection techniques and mass spectrometry in food analysis. Modern techniques of sample processing in food matrix analysis. Methods of detection of food origin and trademark counterfeiting. Methods of determination of antioxidants, vitamins and other biologically active substances in fruits and vegetables. Quality of food and nutraceuticals. Analysis of mycotoxins, pesticide residues and other contaminants in food. Analysis of dyes, preservatives and illegal additives in food. Microbiology control of food quality. Food from the point of view of nutritional specialist. The issue of GMOs and genetically modified foods
Last update: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. (11.12.2018)
Kontrola jakosti potravin dle platné legislativy EU a ČR. Základní metody analýzy potravin – stanovení sušiny, tuků, cukrů, bílkovin a vody. Stanovení nutriční hodnoty potravin, vitamínů a antioxidantů Aktuální trendy v oblasti přístrojové techniky na poli chromatografických separačních metod v analýze potravin. Moderní detekční techniky a hmotnostní spektrometrie v analýze potravin. Moderní techniky úprav vzorků v analýze potravinových matric. Metody detekce původu potravin a falšování chráněných značek. Metody stanovení antioxidantů, vitamínů a dalších biologicky aktivních látek v ovoci a zelenině. Kvalita potravin a nutraceutik. Analýza mykotoxinů, residuí pesticidů a dalších kontaminujících látek v potravinách. Analýza barviv, konzervantů a zakázaných aditiv v potravinách. Mikrobiologická kontrola jakosti potravin. Potraviny z pohledu nutričního specialisty. Problematika GMO a geneticky modifikovaných potravin.
Literature - Czech
Last update: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. (11.12.2018)
Povinná:
Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana. Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 2009, s. ISBN .
Doporučená:
Nollet, Leo M. L., Toldrá, Fidel (eds.). Handbook of analysis of active compounds in functional foods. Boca Raton, FL: CRC Press, 2012, s. ISBN 978-1-4398-1588-5.
Velíšek, Jan. Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 2002, 331 s. ISBN 80-86659-03-8.
Requirements to the exam -
Last update: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. (11.12.2018)
Basic methods of food analysis – lipids, proteins, sugars and nutritional values
Theoretical aspects of methods for food analysis.
Chromatography in food analysis.
Detection techniques in food analysis.
Modern trends in food sample preparation.
Combination of SPE HPLC and MS for the determination of trace elements in food.
Knowledge of legislation in food analysis.
Antioxidants, vitamins, phenolic compounds and other biologically active substances in food.
Theoretical aspects of mycotoxins, residual pesticides, dyes, illegal additives and other contaminants in food.
Microbiology control.
The issue of GMOs and genetically modified foods
Last update: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. (11.12.2018)
Základní metody analýzy potravin – cukry, tuky, bílkoviny, nutriční hodnota
Teoretické aspekty metod pro analýzu potravin.
Chromatografie v analýze potravin.
Detekční techniky v analýze potravin.
Moderní trendy v přípravě vzorků pro analýzu potravin.
Spojení SPE HPLC a MS pro stanovení stopových látek v potravinách.
Znalost legislativy v analýze potravin.
Antioxidanty, vitamíny, fenolické látky a dalších biologicky aktivní látky v potravinách.
Znalost problematiky mykotoxinů, residuí pesticidů, barviv, zakázaných aditiv a dalších kontaminujících látek v potravinách.
Mikrobiologické hodnocení kvality potravin.
Problematika GMO a geneticky modifikovaných potravin.