SubjectsSubjects(version: 970)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Food Analysis - GBN020
Title: Analýza potravin
Guaranteed by: Department of Analytical Chemistry (16-16140)
Faculty: Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Actual: from 2022
Semester: summer
Points: 0
E-Credits: 3
Examination process: summer s.:written
Hours per week, examination: summer s.:28/14, C+Ex [HS]
Capacity: unlimited / 30 (24)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Level:  
Explanation: 1.ZBN - akreditace
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
Guarantor: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D.
Comes under: 1.ročník 2024/25 BLDZ volitelné
Annotation -
Food quality control according to valid EU and Czech legislation. Basic methods in food analysis – lipids, sugars, proteins and water. Nutritional value of food, vitamins and antioxidants. Current trends in the field of instrumentation in chromatographic separation methods. Modern detection techniques and mass spectrometry in food analysis. Modern techniques of sample processing in food matrix analysis. Methods of detection of food origin and trademark counterfeiting. Methods of determination of antioxidants, vitamins and other biologically active substances in fruits and vegetables. Quality of food and nutraceuticals. Analysis of mycotoxins, pesticide residues and other contaminants in food. Analysis of dyes, preservatives and illegal additives in food. Microbiology control of food quality. Food from the point of view of nutritional specialist. The issue of GMOs and genetically modified foods
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.12.2018)
Literature - Czech

Povinná:

  • Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana. Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 2009, s. ISBN .

Doporučená:

  • Nollet, Leo M. L., Toldrá, Fidel (eds.). Handbook of analysis of active compounds in functional foods. Boca Raton, FL: CRC Press, 2012, s. ISBN 978-1-4398-1588-5.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 2002, 331 s. ISBN 80-86659-03-8.
  • . . In Belitz, Hans-Dieter, Schieberle, Peter, Grosch, Werner. Food chemistry . Berlin: Springer-Verlag, 2009, s. -. ISBN 978-3-540-69933-0..

Last update: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
Requirements to the exam -

Basic methods of food analysis – lipids, proteins, sugars and nutritional values

Theoretical aspects of methods for food analysis.

Chromatography in food analysis.

Detection techniques in food analysis.

Modern trends in food sample preparation.

Combination of SPE HPLC and MS for the determination of trace elements in food.

Knowledge of legislation in food analysis.

Antioxidants, vitamins, phenolic compounds and other biologically active substances in food.

Theoretical aspects of mycotoxins, residual pesticides, dyes, illegal additives and other contaminants in food.

Microbiology control.

The issue of GMOs and genetically modified foods

 

Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.12.2018)
Syllabus - Czech

SYLABUS ANALÝZA POTRAVIN

·         Teoretický úvod do kontroly jakosti potravin včetně platné legislativy.

·         Stanovení vody a sušiny. Stanovení minerálních látek.

·         Stanovení bílkovin, aminokyselin, sacharidů a tuků.

·         Kalorická hodnota potravin.

·         Odběr a metody úpravy vzorků potravin.

·         Vitamíny v potravinách – stanovení a jejich význam.

·         Detekce a stanovení mykotoxinů. Stanovení obsahu kovů jako nečistot v potravinách.

·         Senzorické zkoušky potravin.

·         Nutriční hodnoty na etiketách.

·         Aditiva v potravinách.

·         Problematika zakázaných barviv v potravinách.

·         Mikrobiologická kontrola jakosti potravin.

·         Senzorické hodnocení a analýza vybraných druhů ovoce.

·         Endokrinní disruptory v potravinách – problematika a stanovení.

·         (Ne)kvalitní potraviny - jak se v tom vyznat

·         Nutriční hodnoty na etiketách.

 

Po absolvování předmětu budete znát:

•             základní legislativu týkající se požadavků na kvalitu potravin a její kontrolu

•             základní chemické a instrumentální metody kontroly kvality potravin

•             principy stanovení základních složek potravin (bílkoviny, tuky, cukry)

•             principy stanovení aditiv v potravinách

•             principy stanovení kontaminujících látek v potravinách

•             základy mikrobiologické kontroly jakosti potravin

·                    fortifikace a adulterace potravin

 

ZÍSKÁTE:

•             představu o problematice kontroly jakosti potravin

•             základní metodické dovednosti kontrolní analytické laboratoře

 

Budete schopni:

•             orientovat se v legislativních požadavcích na zabezpečení a kontrolu kvality potravin

•             pochopit principy analytických metod používaných v laboratořích, zabývajících se kontrolou kvality potravin

•             zvolit analytické metody vhodné pro řešení daného problému a používat je

Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (16.10.2023)
Learning outcomes - Czech

   

VÝSLEDKY UČENÍ

·        Vysvětlete principy a metody kontroly jakosti potravin včetně platné legislativy.

·        Vysvětlete principy a metody stanovení vody a sušiny a stanovení minerálních látek.

·        Vysvětlete principy a metody stanovení bílkovin, aminokyselin, sacharidů a tuků.

·        Vysvětlete principy kalorické hodnota potravin.

·        Vysvětlete principy a metody odběru a metody úpravy vzorků potravin.

·        Vysvětlete principy a metody stanovení vitamínů v potravinách.

·        Vysvětlete principy a metody detekce a stanovení mykotoxinů a stanovení obsahu kovů jako nečistot v potravinách.

·        Vysvětlete principy a metody senzorické zkoušky potravin.

·        Vysvětlete principy nutriční hodnoty na etiketách.

·        Vysvětlete principy a metody aditiv v potravinách.

·        Vysvětlete principy a metody stanovení zakázaných barviv v potravinách.

·        Vysvětlete principy a metody mikrobiologické kontrola jakosti potravin.

·        Vysvětlete principy a metody senzorického hodnocení a analýza vybraných druhů ovoce.

·        Vysvětlete principy funkce endokrinních disruptorů v potravinách – problematika a stanovení.

·        (Ne)kvalitní potraviny - jak se v tom vyznat

·        Nutriční hodnoty na etiketách.

Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (24.03.2025)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html