Basic course of control methods that are applied in the food quality control according to current legislation. The subject is focused mainly on instrumental analytical and microbiological methods.
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Základní kurz kontrolních metod, které jsou aplikovány dle platné legislativy při hodnocení kvality potravin. Předmět je zaměřen zejména na instrumentální analytické a mikrobiologické metody.
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Literature -
Obligatory:
Belitz, Hans-Dieter, Schieberle, Peter, Grosch, Werner. Food chemistry. Berlin: Springer-Verlag, 2009, 1070 s. ISBN 978-3-540-69933-0.
Last update: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
Povinná:
Belitz, Hans-Dieter, Schieberle, Peter, Grosch, Werner. Food chemistry. Berlin: Springer-Verlag, 2009, 1070 s. ISBN 978-3-540-69933-0.
Last update: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
Teaching methods -
Lectures and practical laboratory training.
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Přednášky a praktická cvičení
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Requirements to the exam -
Submission of reports from experiments completed in the practicals. Written examination (see the syllabus).
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Vypracování protokolů z absolvovaných úloh praktických cvičení. Písemná zkouška (viz sylabus).
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Syllabus -
Theoretical introduction into quality control of food including current legislation. Food sampling and sample processing. Determination of moisture content of foods and dry residue . Determination of ash and major mineral components. Determination of proteins and amino acid. Determination of carbohydrates and lipids; caloric value. Major food additives and their determination. Determination of vitamins. Major food contaminants; determination of traces of metals. Detection and assay of mycotoxins , PCBs and PAHs. Identification of genetically modified food components. Sensory evaluation of foods. Microbiological tests for food quality. Determination of preservatives by CZE. Determination of volatile components by GLC. Determination of additives by optical methods (fluorimetry).
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Kontrola jakosti potravin v intencích platné legislativy. Odběr a metody úpravy vzorků potravin před analýzou. Stanovení vody a sušiny. Stanovení minerálních látek. Stanovení bílkovin a aminokyselin. Stanovení sacharidů, stanovení tuků, kalorická hodnota. Aditiva v potravinách a metody jejich stanovení. Vitamíny v potravinách ? jejich význam a stanovení. Kontaminující látky v potravinách (PCB, těžké kovy, mykotoxiny) ? metody jejich detekce a stanovení. Identifikace geneticky modifikovaných potravin. Mikrobiologická kontrola jakosti potravin. Senzorické zkoušky potravin. Stanovení konzervantů v potravinách metodou CZE. Stanovení těkavých složek potravin metodou GLC. Senzorické hodnocení vybraných potravin. Stanovení aditiv optickými metodami (fluorimetrie).
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)