Involutionary changes in organism at organ level and their effect on metabolism in older age.
Age-related pathophysiological changes (assimilation and nutrient utilization disorders,
excretion disorders, changes in glucose metabolism, anorexia of aging).
Selected (psychiatric) geriatric syndromes related to nutritional disorders (cognitive deficit and dementia, memory
and behavior disorders, delirium, depressive syndrome and maladaptation).Thermoregulation, water and mineral
disorders (thermal overload and temperature damage syndrome).
Geriatric frailty and sarcopenia.
Diagnosis of geriatric frailty / sarcopenia and application methods of measuring body composition.
Nutritional assessment and diagnosis of malnutrition with application of GLIM criteria in clinical practice with
focusing on physical and anthropometric assessment.
Swallowing disorders in older age (presbyphagia, presbydysphagia, dysphagia).
Calculation of the nutritional requirements in a geriatric patient and assessing the adequacy of nutritional
interventions over time (requirements in health and illness, changes in energy requirements with age, geriatric
patient in intensive care, long-term nutritional care plan).
Preventive nutrition in geriariatry and gerontology (theory of aging and the influence of individual food components
on life expectancy, general principles of maintaining optimal nutrition in older age).
Artificial nutrition in geriatrics (modular dietetics, PND, EV - NGS and PEG, PEJ; PV).
Ethical aspects of nutritional care in older age and their limitations, palliative and terminal nutritional care.
Last update: Andrlová Jarmila, Mgr. (20.05.2020)
Involuční změny organismu na orgánové úrovni a jejich vliv na metabolismus ve vyšším věku.
Patofyziologické změny související se stárnutím (poruchy asimilace a utilizace živin,
poruchy vylučování, změny metabolismu glukózy, anorexia of aging – vnímání chuti, vůně a žízně).
Vybrané (psychiatrické) geriatrické syndromy se vztahem k poruchám výživy (syndrom kognitivního deficitu a
demence, poruch paměti a chování, syndrom deliria, depresivní syndrom a syndrom maladaptace).
Poruchy termoregulace, poruchy vodního a minerálového hospodářství (syndrom teplotní zátěže a teplotního
poškození).
Syndrom geriatrické křehkosti a sarkopenie.
Diagnostika geriatrické křehkosti / sarkopenie a využití metod měření tělesného složení.
Hodnocení nutričního stavu a diagnostika malnutrice a aplikace GLIM kritérií v klinické praxi se zaměřením na
fyzikální a antropometrické hodnocení.
Problematika poruch polykání ve vyšším věku (presbyfagie, presbydysfagie, dysfagie).
Kalkulace nutriční potřeby geriatrického pacienta a hodnocení adekvátnosti nutričních intervencí v čase (požadavky
ve zdraví i nemoci, změny energetických nároků s věkem, geriatrický pacient na lůžkách intenzivní péče,
dlouhodobý plán nutriční péče).
Preventivní výživa v geriariatrii a gerontologii (teorie stárnutí a vliv jednotlivých složek potravy na délku dožití, obecné
principy zachování optimální výživy ve vyšším věku).
Umělá výživa v geriatrii (modulární dietetika, PND, EV - NGS a PEG, PEJ; PV).
Etické aspekty nutriční péče ve vyšším věku a jejich limitace, paliativní a terminální nutriční péče.
Last update: Andrlová Jarmila, Mgr. (20.05.2020)
Literature - Czech
Povinná:
Kalvach, Z., Zadák Z., Jirák, R., et al.. Geriatrie a gerontologie.. Praha: Grada, 2004, s. ISBN .
Doporučené postupy pro enterální a parenterální výživu (ESPEN) – Geriatrie.
Doporučené postupy pro enterální a parenterální výživu (ESPEN) – Demence.
Doporučená:
Chernoff, R, et al.. Geriatric Nutrition.. : Jones & Bartlett Publishers, 2013, s. ISBN .
UpToDate - Geriatric nutrition: Nutritional issues in older adults.
ESPEN guideline on ethical aspects of artificial nutrition and hydration.
Volitelná:
Svačina, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2.
Kasper, Heinrich, Burghardt, Walter. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 572 s. ISBN 978-80-247-4533-6.