SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Community Nutrition - B03509 (Child and Adult Nutrition)
Title: Komunitní výživa
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: summer
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:1/1, C+Ex [HT]
Extent per academic year: 30 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: PhDr. Tamara Starnovská
Old code: B02727
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Attributes: Child and Adult Nutrition
Klinický předmět
Interchangeability : B02727
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (17.02.2022)
Studenti se seznámí s nutričními potřebami u osob z jednotlivých věkových skupin a následně aplikují získané teoretické znalosti při zpracování vhodných výživových doporučení pro vybrané skupiny klientů. Naučí se identifikovat a navrhnout vhodnou nutriční podporu při výživových problémech postihujících danou komunitu či vybranou skupinu klientů. Studenti porozumí odlišnostem ve stravování u jednotlivých náboženství. Po absolvování tohoto předmětu se budou orientovat ve výživových intervenčních programech a v problematice humanitární potravinové pomoci. Prohloubí si znalost práce s odborným softwarem a nutričními databázemi.
Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (17.02.2022)

Povinná:

  • Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.
  • Piťha, Jan, Poledne, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada, 2009, 143 s. ISBN 978-80-247-2488-1.
  • Chrpová, Diana. S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada, 2010, 133 s. ISBN 978-80-247-2512-3.
  • Hrstková, Hana. Výživa kojenců a mladších batolat. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2003, 77 s. ISBN 80-7013-385-6.
  • Kudlová, Eva, Mydlilová, Anna. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005, 148 s. ISBN 80-247-1039-0.
  • Nevoral, Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003, 434 s. ISBN 80-86022-93-5.
  • Hronek, Miloslav. Výživa ženy v období těhotenství a kojení. Praha: Maxdorf, 2007, 316 s. ISBN 80-7345-013-5.
  • Kalvach, Zdeněk a kol. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004, 861 s. ISBN 80-247-0548-6.
  • Aktuální legislativní zdroje; jídelní lístky z různých typů stravování v komunitě;

    weby: Bezpečnost potravin, ÚZIS, Společnost pro výživu

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html