SubjectsSubjects(version: 970)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
History of Nutrition - B03294 (Child and Adult Nutrition)
Title: Historie výživy
Guaranteed by: Institute of History of Medicine and Foreign Languages First Faculty of Medicine Charles University (11-00220)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: winter
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:8/0, C+Ex [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
Attributes: Child and Adult Nutrition
Teoretický předmět
In complex pre-requisite: B02701
Annotation - Czech
Předmět chronologicky pokrývá témata od pravěku po současnost. Zaměřuje se jak na problémy paleopatologické (jako je například analýza stopových prvků v kostních pozůstatcích dávných lidí), tak i na otázky ryze historické (dějiny kuchařských knih, dějiny exotických potravin, institucionální dějiny výuky specializovaných zdravotních sester pro oblast výživy atd.).
Last update: Kolářová Jana (05.02.2021)
Course completion requirements - Czech

Předmět je studován dálkově, ale předpokládá účast na jednom setkání, které obvykle probíhá na začátku ledna. Toto setkání není povinné.

Předmět je zakončen zápočtem a zkouškou.

Zápočet je udělen za dvě seminární práce, které jsou odevzdávány v průběhu semestru. Bližší podrobnosti o tématech prací a termínech odevzdání najde studující ve studijní podpoře.

Zkouška je vedena formou ústního pohovoru, podrobnosti viz část "Požadavky ke zkoušce/otázky".

Last update: Černý Karel, doc. Mgr., Ph.D. (18.09.2023)
Literature - Czech

Povinná:

  • Beranová, Magdalena, Řešátko, Jaroslav. Jak se jedlo ve starověku : římská kuchařka. Praha: Libri, 2000, 165 s. ISBN 80-7277-021-7.
  • Beranová, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia, 2015, 553 s. ISBN 978-80-200-2498-5.
  • Zíbrt, Čeněk. Staročeské umění kuchařské. Praha: Dauphin, 2011, 670 s. ISBN 978-80-7272-400-0.

Last update: Černý Karel, doc. Mgr., Ph.D. (18.09.2023)
Requirements to the exam - Czech

Předmět je testován formou ústního pohovoru. Otázky k pohovoru jsou zveřejněny ve studijní podpoře, kde je studující najdou za každou tématickou kapitolou. Otázky jsou uspořádány tak, aby se vztahovaly ke kapitole, za níž jsou zařazeny.

Last update: Černý Karel, doc. Mgr., Ph.D. (18.09.2023)
Syllabus - Czech

Jídlo v antice z pohledu archeologie 1, 2

Antická literární tradice o jídle

Rekonstrukce stravy v pravěku

Nejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. století

Stolování v době rudolfinské

České kuchařky 19. století

Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření

Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině

Anorexie a bulimie v průběhu času

Špitální strava od nejstarších dob do konce 18. století

Historie stravování v pražských josefinských ústavech

Dějiny výuky výživy na českých školách

Pivo, víno, pálenka - dějiny alkoholických nápojů

Last update: Kolářová Jana (05.02.2021)
Learning resources - Czech

Studenti budou hodnoceni na základě odevzdaných průběžných prací a ústního pohovoru.

Parametry průběžných prací najde student v aktuální studijní podpoře.

Otázky k ústnímu pohovoru najde student také ve studijní podpoře.

Last update: Černý Karel, doc. Mgr., Ph.D. (30.12.2021)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html