SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Special Dietology of GIT - B02722 (Dietitian with Specialization)
Title: Speciální dietologie u onemocnění GIT
Guaranteed by: 4th Department of Medicine – Department of Gastroenterology and Hepatology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00540)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: summer
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:1/1, MC [HT]
Extent per academic year: 30 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: prof. MUDr. A. Žák, DrSc.
Additional information: http://int4.lf1.cuni.cz/
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: prof. MUDr. Radan Brůha, CSc.
Attributes: Nutriční specialista
Klinický předmět
Is interchangeable with: B03510
Annotation - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Specializované nutriční postupy po operaci střev a při střevních vývodech (Indikace provedení střevního vývodu – nádory, traumata, záněty, vrozené vady). Péče o dětské a dospělé pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u dětských a dospělých pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření dle věku. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících. Specializované nutriční postupy při idiopatických střevních zánětech (Idiopatické střevní záněty – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. Etiologie, klinický obraz, diagnostika, průběh onemocnění, léčebné možnosti, komplikace, prevence. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitida. Edukace dospělého, dítěte a osob o dítě pečujících). Specializované nutriční postupy při dětských střevních onemocněních (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých onemocnění. Průjmy akutní infek ní i neinfek ní etiologie. Chronické průjmy, zácpa. Specializovaná nutriční opatření při jednotlivých typech onemocnění a cílená hydratace. Edukace dítěte a osob o dítě pečujících). Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišní (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety. Edukace dítěte a osob o dítě pečujících). Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů. Edukace osob o dítě pečujících.) Specializované nutriční postupu při onemocnění jater (funkce jater, diagnostika onemocnění jater, typické symptomy a syndromy při onemocněních jater, nutriční podpora při onemocnění jater, transplantace jater, vrozená metabolická onemocnění). Specializované nutriční postupy při onemocněních žlučníku a žlučových cest (diagnostika onemocnění žlučníku a žlučových cest, cholelithiasa, cholecystitida, pooperační stavy po výkonech na žlučových cestách, dietní opatření. Specializované nutriční postupy u malabsorpčních onemocnění GIT (malabsorpční syndrom klinický obraz, diagnosa, sekundární malabsorpce, celiakie, laktázová intolerance, poléková, malabsorpce, Dietní opatření u malabsorpčního syndromu. Specializované nutriční postupy při onemocnění tlustého střeva (klinický obraz diagnostika, léčba, divertikulóza,divertikulitida. karcinom tlustého střeva , dietní opatření) Funkční gastrointestinální poruchy (příznaky, diagnostika, léčba, prevence,dietní opatření) Nesnášenlivost potravin a potravinové alergie(klinický obraz., diagnostika, laktózová intolerance, nesnášenlivost jiných potravin, glutenová enteropatie, ostatní potravinové alergie, terapie a dietní opatření).
Literature - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)

* Základní studijní literatura
1) Gastroenterologie a hepatologie učebnice K. Lukáš A. Žák a kolektiv Grada 2007 ISBN 978- 80. 247. 1787
2) Poruchy metabolismu a výživy , Š. Svačina et al., Galén 2010 ISBN 978 -80 . 7262-676
* Doporučená studijní literatura
Hepatologie, Hůlek a kol. Grada 2018 , 3. vyd., ISBN 978-80-271-0394-2
Basic in clinical nutrition Fourth edition editor -in -Chief- L. Sobotka , Galén 2011. ISBN 978 . 80- 7262-821-6 ci

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html