SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Nutritional Propaedeutics - B02544 (Nutriční terapeut)
Title: Nutriční propedeutika
Guaranteed by: 4th Department of Medicine – Department of Gastroenterology and Hepatology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00540)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: winter
Points: 5
E-Credits: 5
Examination process: winter s.:
summer s.:
Hours per week, examination: winter s.:8/4, C [HS]
summer s.:8/4, C+Ex [HS]
Extent per academic year: 24 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: prof. MUDr. Radan Brůha, CSc.
Attributes: Klinický předmět
Is interchangeable with: B03228
Annotation - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Cílem předmětu je získat teoretické vědomosti a praktické dovednosti v ošetřování, prevenci, diagnostice a léčbě v oblasti klinické výživy a nutriční terapie. Studující se naučí základy vyhledávání pacientů ohrožených rozvojem malnutrice, posouzení stavu výživy a intervence pomocí dietní terapie, umělé výživy případně dalších léčebných modalit. Dalším cílem je nácvik komunikačních a edukačních schopností při sestavení a realizaci nutričního plánu v rámci spolupráce ve zdravotnickém týmu. V blokové výuce je student postupně seznámen s jednotlivými částmi sylabu tohoto velmi důležitého předmětu. Klíčový předmět má samostatné podklady ve wikiscriptech 1.LF UK
Aim of the course - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)

Získání základů v diagnostice a léčbě malnutrice. Základy komunikace ve zdravotnictví. Nutriční anamnéza a fyzikální vyšetření stavu výživy. Pomocné vyšetřovací metody. Skríning nutričního rizika. Hodnocení stavu výživy v průběhu životního cyklu. Základy klinické dietologie. Podvýživa a obezita. Karenční syndromy.

Syllabus - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)

Význam, diagnostika a léčba poruch výživy - úvod do problematiky. 1. kontakt s klientem, komunikační zásady, nakládání se zdravotnickými informacemi, práce se zdravotnickou dokumentací, nemocniční informační systém, nutriční anamnéza, praktický nácvik odběru anamnézy, význam fyzikálního vyšetření, metodika u poruch výživy, fyzikální vyšetření po jednotlivých částech těla, vyšetření hlavy a krku se zaměřením na poruchy polykání, nácvik vyšetření hlavy a krku, stáž při videofluoroskopickém vyšetření polykacího aktu, spolupráce nutričního terapeuta s klinickým logopedem, vyšetření hrudníku a břicha, nácvik fyzikálního vyšetření, stáž na endoskopickém oddělení. vyšetření nervosvalového systému se zaměřením na poruchy výživy. antropometrie, fyzikální vyšetření u obezity, dyslipoproteinémií a diabetu mellitu - včetně komplikací. Stáž na diabetologické ambulanci, režimová opatření u diabetika na inzulinoterapii, objektivní nález u malnutrice a karenčních syndromů, samostatná kasuistika, funkční diagnostika ve vztahu ke stavu výživy, sondová výživa - praktické cvičení, vyšetření stavu výživy u dětí, stáž na pediatrii, pomocné vyšetřovací metody a diagnostika poruch výživy, ošetřování cévního vstupu pro parenterální výživu, principy účelné diagnostiky poruch výživy, význam skríningových metod, praktický nácvik skríningu nutričního rizika. Vyšetření stavu výživy a nutriční intervence u vybraných skupin pacientů. Nutriční bilance a vyhodnocení jídelníčku. Laboratorní vyšetření a stav výživy. Nutriční plán. Dietní poradenství. Enterální a parenterální výživa - indikace a techniky. Prevence a léčba komplikací umělé výživy. Edukační postupy.

Literature - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)

Zdeněk Zadák: Výživa v intenzivní péči. Grada, 2. vydání, Praha 2008.
Urbánková, P., Urbánek, L.: Klinická výživa v současné praxi. NCONZO: Brno, 2008
Luboš Sobotka et. al.: Basics in Clinical Nutrition, Galén, Praha 2004
Svačina a kol.: Poruchy metabolismu a výživy. Galén, Praha 2010

Lukáš Zlatohlávek: Klinická dietologie a výživa, Praha, Current Media, 2016

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html