SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Hygiene and Epidemiology - B02279 (Nutriční terapeut kombinovaná)
Title: Hygiena a epidemiologie
Guaranteed by: Institute of Hygiene and Epidemiology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00200)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2020
Semester: winter
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:4/4, MC [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Explanation: doc. MUDr. M. Tuček, CSc.
Additional information: http://hyg.lf1.cuni.cz/
Old code: 244
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: MUDr. Alena Slámová, Ph.D.
Attributes: Nutriční terapeut-kombinovaná
Teoretický předmět
Pre-requisite : B02256, B02258
Is interchangeable with: B03200
Annotation - Czech
Last update: Zuzana Džupinková (07.05.2012)
Vybrané kapitoly z hygieny a epidemiologie: epidemiologie prostředí, toxikologie, rizikové faktory ve výživě, rizikové faktory v pracovním prostředí, epidemiologie infekční, neinfekční - rizikové faktory, prevence - životní styl, podpora zdraví.
Syllabus - Czech
Last update: HOL02040 (12.09.2014)

Semináře jsou pro studenty povinné. Každé vyučované téma se dělí mezi seminář a přednášku v jednom bloku.

HYGIENA

Člověk a jeho zdraví:
Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím.
Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví.
Člověk a prostředí, význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy.

Toxikologie:
Biologický monitoring znečištění prostředí a sním spojené expozice člověka cizorodým látkám - versus technický monitoring, monitorovací sítě, legislativa. Biologické expoziční testy, základní terminologie a význam stanovení biologických limitů pro toxické či jinak škodlivé látky v pracovním a životním prostředí člověka. Praktické příklady. Pozdní účinky xenobiotik. Závislost dávka/účinek u klasických toxických látek a u látek genotoxických/karcinogenních. Mutagenita, karcinogenita a genotoxicita, teratogenita a alergenicita.

Hygiena práce:
Základní pojmy hygieny práce ? kategorizace pracovišť, riziková pracoviště, práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání ? definice, výskyt dle regionů, dle kapitol nemocí z povolání.
Vztah práce a zdraví ? vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže ? energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku.
Rizika práce ve zdravotnictví ? specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotní kontraindikace.
Vztah práce a zdraví ? vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti.
Základní ergonomické pojmy - vymezení ergonomických faktorů, ergonomické zásady hodnocení pracovního místa a pracovních podmínek. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže ? energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku.

Fyzikální faktory prostředí:
Neionizující záření - NIZ:
Zdroje expozice obyvatelstva NIZ. Ochrana před NIZ.
UV záření:
Poškození ozonové vrstvy (freony), zdravotní rizika, ochrana.
Ionizující záření - IZ:
Účinky na organismus člověka. Zdroje mírové expozice obyvatelstva IZ, minimalizace dávek. Dávka /Gy/ a dávkový ekvivalent /Sv/, kontrolované pásmo, dozimetrické monitorování zátěže, limity pro obyvatelstvo a pracovní prostředí, pacient s aplikací radiofarmaka, aktivita /Bq/. Principy ochrany před IZ (vzdáleností, stíněním, časem) a kontaminací. Kontraindikace, lékařská péče.
Hluk:
Systémové a lokální účinky hluku. Základní veličiny (frekvence /Hz/, hladina /dB/), ukázka průběhu jednoduchého a složeného zvukového signálu z magnetofonového záznamu na osciloskopu, odvození veličiny decibel, práh slyšení. Typy hluku, jejich charakteristika a metody měření. Limitní hodnoty (pracovní prostředí, vnitřní chráněné prostředí, venkovní prostředí). Osobní ochranné prostředky, technická opatření. Praktická demonstrace počítačového zpracování měření a hodnocení proměnného hluku.
Infrazvuk a ultrazvuk:
Možná zdravotní rizika pro člověka, rezonanční účinky, psychické účinky.
Vibrace:
Systémové a lokální účinky vibrací na člověka, rezonanční účinky. Vibrace přenášené na páteř a horní končetiny. Onemocnění z vibrací, diagnostika a terapie. Ochrana před nepříznivými účinky vibrací.
Klimatické faktory:
Teplota vzduchu ? typy teploměrů, doporučené hodnoty. Vlhkost vzduchu (relativní vlhkost vzduchu /%/), - hygrometry, aspirační psychro-metry, doporučené hodnoty. Proudění vzduchu ? venkovní prostředí (vířivé anemometry), vnitřní prostředí (kata-teploměry). Intenzita sálavého tepla (infračervené záření) ? kulové teploměry, radiační zátěž. Energetický výdej ? tabulková metoda, bazální metabolismus. Tepelný odpor oděvu ? závislost na proudění vzduchu a počtu vrstev oděvu. Praktická demonstrace měření klimatických podmínek v praktiku. Počítačové zpracování a vyhodnocení zjištěných faktorů.
Problematika osvětlování:
Veličiny popisující osvětlení, měření a hodnocení. Denní (přirozené) osvětlení ? činitel denního osvětlení /%/. Umělé osvětlování ? lux /Lx/. Sdružené osvětlení ? požadavky na intenzitu a barvu umělé složky. Rušivé oslnění - absolutní, relativní, kontrastem jas /cd.m-2/. Objektivní a subjektivní hodnocení světelných podmínek. Praktická demonstrace měření osvětlenosti luxmetrem.
Lasery
Princip, užití, rizika, ochrana.

Výživa:
Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin.
Zásady správné výživy dospělé populace a větších dětí.
Výživa kojenců a malých dětí (Význam kojení, rizika umělé výživy, složení mateřského mléka a náhrad, fyziologie a technika kojení, iniciativa ?Nemocnice přátelská dětem?, principy Kodexu marketingu náhrad mateřského mléka. Výživa starších kojenců)
Energie a živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, stopové prvky, vitaminy)

Voda:
Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. Původ, zdroje a transport pitné vody. Dezinfekce pitné vody. ČSN pro pitnou vodu. Individuální a hromadné zásobování pitnou vodou, požadavky na kvalitu pitné vody. Principy úpravy-vodárenské a její příprava v nouzových situacích. Mikrobiologické a chemické indikátory fekálního znečištění pitné vody.Význam tvrdosti vody. Současná situace v zásobování vodou v ČR.
Balené nápoje - legislativa, kvalita a složení balených vod, kojenecká voda.
Zdravotní rizika z vody, infekce z vody. Fluorizace vody a její význam.

Faktory životního stylu ? závislost na tabáku:
Obecný úvod do problematiky užívání tabáku, historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti.


EPIDEMIOLOGIE

Epidemiologická metoda práce
Deskriptivní epidemiologické studie ? základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie ? kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie ? klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Přirozené experimenty. Etické problémy experimentu.

Základní ukazatelé zdravotního stavu
Nemocnost - incidence, prevalence, attack rate. Mortalita, letalita.

Základní pojmy infekční epidemiologie
Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd.

Dezinfekce, sterilizace
- metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace.

Proces šíření nákazy
Vlastnosti mikroorganizmů - rezistence, infekční dávka, Zdroj ? člověk, zvíře, vnější prostředí. Nosič. Přenos ? přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec ? obrana makroorganizmu. Proces šíření nozokomiální nákazy ? vnímavý jedinec = pacient.

Protiepidemická opatření
- preventivní, represivní. Hygienické zabezpečení rukou, protiepidemický režim.

Imunizace
? typy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR ? očkování pravidelné, zvláštní (VHB), mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání.

Hlavní skupiny infekčních onemocnění
Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění ? alimentární nákazy, transmisivní nákazy, krevní nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR.

Epidemiologie zhoubných novotvarů
Hlavní rizikové faktory neovlivnitelné ? ovlivnitelné, metody zjišťování, možnosti prevence.
České priority ve výskytu nádorů.

Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu
Epidemiologické modely vzniku chronických nemocí.
Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.

Literature - Czech
Last update: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (16.05.2019)

Obor hygiena a epidemiologie:
Základní
1. Kudlová E. a kol. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009,287 s. ISBN 978-80-246-1735-0

Doplňující

2. Tuček, M., Slámová, A. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2018. ISBN 978-80-246-3932-1
3. Bencko,V. a kol. Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. Karolinum Praha, 2006, 178s. ISBN 80-246-1129-5
4. Bencko,V. a kol. Hygiena - učební texty k seminářům a praktickým cvičením. Karolinum Praha, 2002, 204s. ISBN 80-7184-551-5
5. Podstatová, H. Základy hygieny a epidemiologie. Karolinum Praha, 2009. 158 s. ISBN 978-80-7262-597-0
6. Bencko,V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství.UK Praha,2006,175s.
7. Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Grada Praha, 2005, ISBN 80-247-1039-0

8, Králíková, E. e al.: Závislost na tabáku - epidemiologie, prevence a léčba, Adamira, Břeclav, 2013.

Requirements to the exam - Czech
Last update: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (23.11.2020)

Požadavky ke zkoušce:

zkoška probíhá ústně . Skládá se z 1 otázky z hygieny a 1 otázky z epidemiologie. Při neúspěchu v jedné části musí student opakovat při dalším pokusu obě. části znovu.

Zkušební otázky:

1.     Hygiena a epidemiologie,.definice oborů. Ochrana a podpora zdraví

2.     Chemické látky ve vnitřním prostředí budov, prevence.

3.     Pozdní účinky xenobiotik (mutagenní, karcinogenní, teratogenní, alergenní), možnosti prevence

4.     Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní význam hlavních škodlivin v ovzduší

5.     Zdravotní rizika z odpadů,  včetně nemocničních.

6.     Hygiena práce, základní pojmy (expozice, nebezpečí, riziko). Analýza a hodnocení rizik při práci

7.     Ochrana zdraví před fyzickým, psychickým a smyslovým přetížením..

8.     Zdravotní problematika denního a umělého osvětlení, druhy oslnění. Principy ochrany zdraví

9.     Zdravotní problematika tepelně vlhkostního mikroklimatu, jednotlivé faktory. Principy ochrany zdraví.

10.  Zdravotní problematika ionizujícího a neionizujícího záření. Principy ochrany zdraví..

11.  Zdravotní problematika hluku a vibrací, typy, principy ochrany zdraví.

12.  Rizika práce ve zdravotnictví, nemoci z povolání u zdravotníků.

13.  Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody.

14.  Veřejné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody.

15.  Balená voda, pitný režim.

16.  Výživová doporučení pro populaci.

17.  Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě.

18.  Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje a význam pro zdraví člověka.

19.  Vitaminy: zdroje a význam pro zdraví člověka.

20.  Minerální látky a stopové prvky: zdroje a význam pro zdraví člověka.

21.  Poruchy zdravotního stavu se vztahem k výživě (nadbytek nebo nedostatek živin).

22.    Hygiena potravin a bezpečné stravování

23.  Toxické a přídatné látky v potravinách.

24.  Zdravotní specifika vulnerabilních populačních skupin (děti, mladiství, těhotné ženy, senioři) 

25.  Preventivní lékařské prohlídky, jejich účel a druhy.

26.  Poškození zdraví z práce, druhy a prevence

27.  Riziko biologických činitelů na pracovišti, hodnocení rizika.Režim pracovišť s biologickými činiteli.

28.  Nákazy přenášení krví.

 

29.  Epidemiologie závislosti na tabáku v ČR a celosvětově, trendy.

30.   Mortalita a morbidita způsobená užíváním tabáku. Léčba závislosti na tabáku

31.  Užívání tabákových výrobků, účinná prevence

32.  Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách.

33.  Základní ukazatelé zdravotního stavu.

34.  Deskriptivní epidemiologické studie. Základní epidemiologické charakteristiky.

35.  Analytické epidemiologické studie - typy.

36.  Experimentální epidemiologické studie. Metoda slepého pokusu.

37.  Sterilizace - význam, metody.

38.  Dezinfekce - význam, metody.

39.  Proces šíření nákazy - zdroj.

40.  Přenos původců nákaz.

41.  Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy.

42.  Proces šíření nozokomiálních nákaz.

43.  Rizikové faktory vzniku nozokomiálních nákaz, možnosti prevence.

44.  Zásady práce s biologickým materiálem.

45.  Preventivní protiepidemická opatření.

46.  Represivní protiepidemická opatření.

47.  Preventivní protiepidemická opatření ve zdravotních zařízeních.

48.  Imunizace - typy očkovacích látek, indikace, reakce po očkování.

49.  Očkování v ČR.

50.  Alimentární nákazy - původci, zdroj, přenos, prevence

51.  Nákazy přenášené vzdušnou cestou- původci, zdroj, přenos, prevence

52.  Nákazy přenášené kontaktem - původci, zdroj, přenos, prevence

53.  Nákazy přenášené vektory.

54.  Chronická onemocnění s hromadným výskytem - rizikové faktory

55.  Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění.

56.  Epidemiologie nádorových onemocnění-trendy.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html