Vybrané kapitoly z hygieny a epidemiologie: epidemiologie prostředí, toxikologie, rizikové faktory ve výživě, rizikové faktory v pracovním prostředí, epidemiologie infekční, neinfekční - rizikové faktory, prevence - životní styl, podpora zdraví.
Syllabus - Czech
Last update: HOL02040 (12.09.2014)
Semináře jsou pro studenty povinné. Každé vyučované téma se dělí mezi seminář a přednášku v jednom bloku.
HYGIENA
Člověk a jeho zdraví: Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím. Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví. Člověk a prostředí, význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy.
Toxikologie: Biologický monitoring znečištění prostředí a sním spojené expozice člověka cizorodým látkám - versus technický monitoring, monitorovací sítě, legislativa. Biologické expoziční testy, základní terminologie a význam stanovení biologických limitů pro toxické či jinak škodlivé látky v pracovním a životním prostředí člověka. Praktické příklady. Pozdní účinky xenobiotik. Závislost dávka/účinek u klasických toxických látek a u látek genotoxických/karcinogenních. Mutagenita, karcinogenita a genotoxicita, teratogenita a alergenicita.
Hygiena práce: Základní pojmy hygieny práce ? kategorizace pracovišť, riziková pracoviště, práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání ? definice, výskyt dle regionů, dle kapitol nemocí z povolání. Vztah práce a zdraví ? vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže ? energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku. Rizika práce ve zdravotnictví ? specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotní kontraindikace. Vztah práce a zdraví ? vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti. Základní ergonomické pojmy - vymezení ergonomických faktorů, ergonomické zásady hodnocení pracovního místa a pracovních podmínek. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže ? energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku.
Fyzikální faktory prostředí: Neionizující záření - NIZ: Zdroje expozice obyvatelstva NIZ. Ochrana před NIZ. UV záření: Poškození ozonové vrstvy (freony), zdravotní rizika, ochrana. Ionizující záření - IZ: Účinky na organismus člověka. Zdroje mírové expozice obyvatelstva IZ, minimalizace dávek. Dávka /Gy/ a dávkový ekvivalent /Sv/, kontrolované pásmo, dozimetrické monitorování zátěže, limity pro obyvatelstvo a pracovní prostředí, pacient s aplikací radiofarmaka, aktivita /Bq/. Principy ochrany před IZ (vzdáleností, stíněním, časem) a kontaminací. Kontraindikace, lékařská péče. Hluk: Systémové a lokální účinky hluku. Základní veličiny (frekvence /Hz/, hladina /dB/), ukázka průběhu jednoduchého a složeného zvukového signálu z magnetofonového záznamu na osciloskopu, odvození veličiny decibel, práh slyšení. Typy hluku, jejich charakteristika a metody měření. Limitní hodnoty (pracovní prostředí, vnitřní chráněné prostředí, venkovní prostředí). Osobní ochranné prostředky, technická opatření. Praktická demonstrace počítačového zpracování měření a hodnocení proměnného hluku. Infrazvuk a ultrazvuk: Možná zdravotní rizika pro člověka, rezonanční účinky, psychické účinky. Vibrace: Systémové a lokální účinky vibrací na člověka, rezonanční účinky. Vibrace přenášené na páteř a horní končetiny. Onemocnění z vibrací, diagnostika a terapie. Ochrana před nepříznivými účinky vibrací. Klimatické faktory: Teplota vzduchu ? typy teploměrů, doporučené hodnoty. Vlhkost vzduchu (relativní vlhkost vzduchu /%/), - hygrometry, aspirační psychro-metry, doporučené hodnoty. Proudění vzduchu ? venkovní prostředí (vířivé anemometry), vnitřní prostředí (kata-teploměry). Intenzita sálavého tepla (infračervené záření) ? kulové teploměry, radiační zátěž. Energetický výdej ? tabulková metoda, bazální metabolismus. Tepelný odpor oděvu ? závislost na proudění vzduchu a počtu vrstev oděvu. Praktická demonstrace měření klimatických podmínek v praktiku. Počítačové zpracování a vyhodnocení zjištěných faktorů. Problematika osvětlování: Veličiny popisující osvětlení, měření a hodnocení. Denní (přirozené) osvětlení ? činitel denního osvětlení /%/. Umělé osvětlování ? lux /Lx/. Sdružené osvětlení ? požadavky na intenzitu a barvu umělé složky. Rušivé oslnění - absolutní, relativní, kontrastem jas /cd.m-2/. Objektivní a subjektivní hodnocení světelných podmínek. Praktická demonstrace měření osvětlenosti luxmetrem. Lasery Princip, užití, rizika, ochrana.
Výživa: Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin. Zásady správné výživy dospělé populace a větších dětí. Výživa kojenců a malých dětí (Význam kojení, rizika umělé výživy, složení mateřského mléka a náhrad, fyziologie a technika kojení, iniciativa ?Nemocnice přátelská dětem?, principy Kodexu marketingu náhrad mateřského mléka. Výživa starších kojenců) Energie a živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, stopové prvky, vitaminy)
Voda: Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. Původ, zdroje a transport pitné vody. Dezinfekce pitné vody. ČSN pro pitnou vodu. Individuální a hromadné zásobování pitnou vodou, požadavky na kvalitu pitné vody. Principy úpravy-vodárenské a její příprava v nouzových situacích. Mikrobiologické a chemické indikátory fekálního znečištění pitné vody.Význam tvrdosti vody. Současná situace v zásobování vodou v ČR. Balené nápoje - legislativa, kvalita a složení balených vod, kojenecká voda. Zdravotní rizika z vody, infekce z vody. Fluorizace vody a její význam.
Faktory životního stylu ? závislost na tabáku: Obecný úvod do problematiky užívání tabáku, historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti.
EPIDEMIOLOGIE
Epidemiologická metoda práce Deskriptivní epidemiologické studie ? základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie ? kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie ? klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Přirozené experimenty. Etické problémy experimentu.
Základní ukazatelé zdravotního stavu Nemocnost - incidence, prevalence, attack rate. Mortalita, letalita.
Základní pojmy infekční epidemiologie Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd.
Dezinfekce, sterilizace - metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace.
Proces šíření nákazy Vlastnosti mikroorganizmů - rezistence, infekční dávka, Zdroj ? člověk, zvíře, vnější prostředí. Nosič. Přenos ? přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec ? obrana makroorganizmu. Proces šíření nozokomiální nákazy ? vnímavý jedinec = pacient.
Protiepidemická opatření - preventivní, represivní. Hygienické zabezpečení rukou, protiepidemický režim.
Imunizace ? typy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR ? očkování pravidelné, zvláštní (VHB), mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání.
Hlavní skupiny infekčních onemocnění Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění ? alimentární nákazy, transmisivní nákazy, krevní nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR.
Epidemiologie zhoubných novotvarů Hlavní rizikové faktory neovlivnitelné ? ovlivnitelné, metody zjišťování, možnosti prevence. České priority ve výskytu nádorů.
Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu Epidemiologické modely vzniku chronických nemocí. Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.
Literature - Czech
Last update: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (16.05.2019)
Obor hygiena a epidemiologie: Základní 1. Kudlová E. a kol. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009,287 s. ISBN 978-80-246-1735-0
Doplňující
2. Tuček, M., Slámová, A. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2018. ISBN 978-80-246-3932-1 3. Bencko,V. a kol. Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. Karolinum Praha, 2006, 178s. ISBN 80-246-1129-5 4. Bencko,V. a kol. Hygiena - učební texty k seminářům a praktickým cvičením. Karolinum Praha, 2002, 204s. ISBN 80-7184-551-5 5. Podstatová, H. Základy hygieny a epidemiologie. Karolinum Praha, 2009. 158 s. ISBN 978-80-7262-597-0 6. Bencko,V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství.UK Praha,2006,175s. 7. Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Grada Praha, 2005, ISBN 80-247-1039-0
8, Králíková, E. e al.: Závislost na tabáku - epidemiologie, prevence a léčba, Adamira, Břeclav, 2013.
Requirements to the exam - Czech
Last update: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (23.11.2020)
Požadavky ke zkoušce:
zkoška probíhá ústně . Skládá se z 1 otázky z hygieny a 1 otázky z epidemiologie. Při neúspěchu v jedné části musí student opakovat při dalším pokusu obě. části znovu.
Zkušební otázky:
1. Hygiena a epidemiologie,.definice oborů. Ochrana a podpora zdraví
2. Chemické látky ve vnitřním prostředí budov, prevence.
3. Pozdní účinky xenobiotik (mutagenní, karcinogenní, teratogenní, alergenní), možnosti prevence
4. Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní význam hlavních škodlivin v ovzduší
5. Zdravotní rizika z odpadů, včetně nemocničních.
6. Hygiena práce, základní pojmy (expozice, nebezpečí, riziko). Analýza a hodnocení rizik při práci
7. Ochrana zdraví před fyzickým, psychickým a smyslovým přetížením..
8. Zdravotní problematika denního a umělého osvětlení, druhy oslnění. Principy ochrany zdraví
9. Zdravotní problematika tepelně vlhkostního mikroklimatu, jednotlivé faktory. Principy ochrany zdraví.
10. Zdravotní problematika ionizujícího a neionizujícího záření. Principy ochrany zdraví..
11. Zdravotní problematika hluku a vibrací, typy, principy ochrany zdraví.
12. Rizika práce ve zdravotnictví, nemoci z povolání u zdravotníků.
13. Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody.
14. Veřejné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody.
15. Balená voda, pitný režim.
16. Výživová doporučení pro populaci.
17. Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě.
18. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje a význam pro zdraví člověka.
19. Vitaminy: zdroje a význam pro zdraví člověka.
20. Minerální látky a stopové prvky: zdroje a význam pro zdraví člověka.
21. Poruchy zdravotního stavu se vztahem k výživě (nadbytek nebo nedostatek živin).
22. Hygiena potravin a bezpečné stravování
23. Toxické a přídatné látky v potravinách.
24. Zdravotní specifika vulnerabilních populačních skupin (děti, mladiství, těhotné ženy, senioři)
25. Preventivní lékařské prohlídky, jejich účel a druhy.
26. Poškození zdraví z práce, druhy a prevence
27. Riziko biologických činitelů na pracovišti, hodnocení rizika.Režim pracovišť s biologickými činiteli.
28. Nákazy přenášení krví.
29. Epidemiologie závislosti na tabáku v ČR a celosvětově, trendy.
30. Mortalita a morbidita způsobená užíváním tabáku. Léčba závislosti na tabáku
31. Užívání tabákových výrobků, účinná prevence
32. Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách.
33. Základní ukazatelé zdravotního stavu.
34. Deskriptivní epidemiologické studie. Základní epidemiologické charakteristiky.
35. Analytické epidemiologické studie - typy.
36. Experimentální epidemiologické studie. Metoda slepého pokusu.
37. Sterilizace - význam, metody.
38. Dezinfekce - význam, metody.
39. Proces šíření nákazy - zdroj.
40. Přenos původců nákaz.
41. Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy.
42. Proces šíření nozokomiálních nákaz.
43. Rizikové faktory vzniku nozokomiálních nákaz, možnosti prevence.
44. Zásady práce s biologickým materiálem.
45. Preventivní protiepidemická opatření.
46. Represivní protiepidemická opatření.
47. Preventivní protiepidemická opatření ve zdravotních zařízeních.
48. Imunizace - typy očkovacích látek, indikace, reakce po očkování.