SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Holiday practical placement in nutrition - B02274
Title: Prázdninová praxe v nutričním provozu
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: summer
Points: 5
E-Credits: 5
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/25, C [HS]
Extent per academic year: 25 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Attributes: výjimka pro zápis VP
Nutriční terapeut-kombinovaná
Klinický předmět
Is interchangeable with: B03111
Annotation - Czech
Last update: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (21.05.2019)
Pod vedením nutričního terapeuta se student zapojí do činnosti stravovacího provozu - plánování, realizace a hodnocení procesu přípravy léčebné stravy. Pochopí organizační strukturu a fungování příslušného provozu. Uplatní poznatky o stravování, použití poživatin pro přípravu pokrmů a jejich zařazení do léčebné výživy. Hodnotí správné technologické postupy a úpravu léčebné stravy po stránce chuťové či vzhledové se zaměřením na zachování biologické a nutriční hodnoty pokrmů. Zapojí se aktivně do spolupráce mezi nutričními terapeuty na jednotlivých odděleních a pracovníky stravovacího provozu. Naučí se samostatně pracovat s informačním systémem zdravotnického zařízení.
Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Studenti se aktivně účastní těchto činností pod dohledem pověřené osoby:

·         Sestavování dlouhodobých jídelních plánů pro určené diety

·         Vyhodnocování těchto plánů po stránce energetické a biologické

·         Kontrola správných technologických postupů při přípravě léčebné výživy

·         Spolupráce při realizaci individuálních nutričních opatření

·         Kontrola správné výrobní a hygienické praxe prostřednictvím systému HACCP

·         Samostatná práce s odborným softwarem vybraného zařízení

·         Příprava edukačních materiálů a stravovacích pokynů

·         Seznámí se s ekonomickými požadavky kladenými na přípravu základních diet

Bude pracovat s informačním systémem zdravotnického zařízení

Literature - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (16.10.2018)

Runštuk, R. Receptury teplých pokrmů. Radek Runštuk - R plus, 2004

Runštuk, R. Receptury studených pokrmů. Radek Runštuk - R plus,2008

Voldřich, M., Jechová, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. LEDA, 2004

Rumíšková, M. Základy výživy, Brno, 2002

Společnost pro výživu - Perlín C. Potravinové tabulky I. a II. díl. Společnost pro výživu. Praha, 1992.

Vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb.

Vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu.

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe 1.- 2. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006.

Aktuální legislativa vztahující se k dokumentaci nemocného

..

..
Teaching methods - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

předmět má praktický charakter

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Požadavky ke kontrole studia
1. 100% docházka
2. kladné hodnocení z pracoviště

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html