SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Hygiene and Epidemiology Practice before State Examination - B02107 (Všeobecné lékařství)
Title: Hygiena a epidemiologie předstátnicová stáž
Guaranteed by: Institute of Hygiene and Epidemiology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00200)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2022 to 2023
Semester: winter
Points: 6
E-Credits: 6
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/75, C [HS]
Extent per academic year: 75 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.
Additional information: http://hyg.lf1.cuni.cz/
Guarantor: prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.
Comes under: Povinné LEK 6.r._23/24
Attributes: Lékařství
Klinický předmět
Pre-requisite : B03161, B03162
Is pre-requisite for: B00125
Is interchangeable with: B03377
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (01.03.2022)
Hygiena a epidemiologie představují biomedicínské základy primární prevence nemocí. Význam hygieny a epidemiologie spočívá v uvědomění a pochopení komplexních souvislostí mezi působením životního i pracovního prostředí (environment) a možným vznikem nemocí u jedince i v populaci (dětská, dospělá, stárnoucí, pracovní, komunitní či jinak definovaná populace). Hygiena a epidemiologie je základním oborem specializačního vzdělávání lékařů.
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (06.12.2022)

1) Hygiena, základní pojmy a definice oboru, základní metody práce. Primární prevence, její význam a uplatnění v praxi, limity. Biologické metody monitorování expozice. Faktory prostředí jako možný zdroj poškození zdraví člověka.

2) Neionizující záření v životním prostředí, zdroje, účinky. UV záření, účinky, ochrana zdraví, ozonové poruchy, vývoj. Ionizující záření, zdroje, aplikace v medicíně, ochrana zdraví. Hluk a vibrace, pojem hladina, měření, hodnocení, ochrana zdraví. Klimatické faktory, měření, hodnocení, doporučené hodnoty. Osvětlení denní, umělé a sdružené, typy oslnění, problematika laserů.

3) Voda a zdraví, fyziologický význam vody v organismu. Hygienické požadavky na pitnou vodu, teplou užitkovou vodu a balenou vodu. Individuální a hromadné zásobování pitnou vodou, principy úpravy vody ve vodárnách. Příprava pitné vody v havarijních situacích a polních podmínkách. Zdravotní rizika z vody, infekce z vody.

4) Člověk a prostředí, vliv prostředí na zdraví člověka Složky a faktory prostředí. Biologický monitoring znečištění prostředí.

5) Životní styl a výživa. Základní pojmy. Složení a význam jednotlivých druhů potravin Výživa starších kojenců, dětí a mládeže. Hodnocení spotřeby potravin - metody, tabulky složení potravin, doporučené dávky živin. Zásady správné výživy dospělé populace, česká výživová doporučení, hlavní nedostatky ve výživě české populace.

6) Vnitřní prostředí budov. Biologické, chemické a fyzikální rizikové faktory v budovách, možnosti ovlivnění zdravotního stavu obyvatel/uživatelů budov.

7) Základní princip závislosti na tabáku, diagnostika a léčba - role všech zdravotních profesí v prevenci a léčbě této nemoci. Prevalence, morbidita a mortalita onemocnění spojených s užíváním tabáku, historie a průběh tabákové epidemie. Různé druhy tabákových výrobků prevence jejich užívání, pasivní kouření.

8) Hygiena práce a zdraví při práci, zaměření, historie a legislativa. Definice základních pojmů - expozice, nebezpečí, riziko, hodnocení rizika. Hodnocení expozice - základ hodnocení rizik při práci Analýza rizik při práci. Identifikace nebezpečí. Hodnocení a řízení rizik při práci. Vlastní hodnocení rizika úrazů a zátěží faktory pracovního prostředí, kategorizace prací. Identifikace nebezpečí a hodnocení rizik v praxi. Příklady podnikové praxe. Posuzování zdravotní způsobilosti k práci.

9) Epidemiologie - základní pojmy a definice oboru. Epidemiologická metoda práce - studie deskriptivní, analytické, experimentální. Základní ukazatelé zdravotního stavu.

10) Rizikové faktory KVO - ovlivnitelné a neovlivnitelné. Mortalita v důsledku KVO u nás a ve světě. Ateroskleróza, její vznik, stádia, a klinická manifestace z epidemiologického hlediska. Metabolický syndrom, diabetes mellitus, obezita a dyslipidémie. Stres akutní, chronický, chronický únavový syndrom, syndrom vyhoření.

11) Nádorová epidemiologie. Trendy v incidenci a mortalitě nádorových onemocnění u nás a ve světě, nejvýznamnější rizikové faktory. Onkologický registr. Genotoxické a epigenetické karcinogeny.

12) Epidemiologie infekčních onemocnění. Proces šíření nákazy: zdroj, přenos, vnímavý jedinec. Preventivní a represivní protiepidemická opatření. Eliminace, eradikace nákazy. Hlavní skupiny infekčních nemocí.

13) Nozokomiální nákazy, definice, proces šíření nozokomiálních nákaz, rizikové faktory. Rezistence mikroorganizmů. Prevence. Metody dekontaminace, sterilizace, dezinfekce. Bariérové ošetřovací techniky, zásady práce s biologickým materiálem. Hygiena rukou.

14) Očkování. Typy a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Správná očkovací praxe. Možnosti kombinace očkovacích látek. Postvakcinační reakce. Členění očkování v ČR. Očkování imunokompromitovaných pacientů. Očkování v těhotenství.

15) Statistika. Základní soubor (populace), výběr, princip statistické indukce. Míry polohy a variability. Gaussovo normální rozložení. Čtyřpolní a kontingenční tabulka. Měření závislosti, korelace a regrese. Obecný postup při testování hypotéz, hladiny významnosti. Atributivní a relativní riziko; odds ratio. Požadavky na vyšetřovací techniky.

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (01.03.2022)

Povinná:

  • Tuček, Milan. Hygiena a epidemiologie. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018, 358 s. ISBN 978-80-246-3933-8.
  • Tuček, Milan, Slámová, Alena. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018, 216 s. ISBN 978-80-246-3932-1.
  • Kudlová, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 978-80-246-1735-0.

Doporučená:

  • Šubrt, Bořivoj, Tuček, Milan. Pracovnělékařské služby : povinnosti zaměstnavatelů a lékařů. Olomouc: ANAG, 2019, 447 s. ISBN 978-80-7554-233-5.
  • Králíková, Eva. Závislost na tabáku : epidemiologie, prevence a léčba. Břeclav: Adamira, 2013, 503 s. ISBN 978-80-904217-4-5.
  • Zvárová, Jana. Základy statistiky pro biomedicínské obory. Praha: Karolinum, 2016, 219 s. ISBN 978-80-246-3416-6.
  • Beneš, Jiří. Infekční lékařství. Praha: Galén, 2009, 651 s. ISBN 978-80-7262-644-1.
  • Beran, Jiří, Havlík, Jiří. Lexikon očkování. Praha: Maxdorf, 2008, 352 s. ISBN 978-80-7345-164-6.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • Zvárová, Jana. Základy statistiky pro biomedicínské obory. Praha: Karolinum, 2016, 219 s. ISBN 978-80-246-3416-6.
  • Tuček, Milan, Cikrt, Miroslav, Pelclová, Daniela. Pracovní lékařství pro praxi : příručka s doporučenými standardy. Praha: Grada, 2005, 327 s. ISBN 80-247-0927-9.
  • Kudlová, Eva, Mydlilová, Anna. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005, 148 s. ISBN 80-247-1039-0.
  • Beran, Jiří, Havlík, Jiří, Vonka, Vladimír. Očkování : minulost, přítomnost, budoucnost. Praha: Galén, 2005, 348 s. ISBN 80-7262-361-3.
  • Bencko, Vladimír. Statistické metody v epidemiologii. Praha: Karolinum, 2003, 2 s. ISBN 80-246-0764-6.
  • Bencko, Vladimír, Frintová, Kristina, Holcátová, Ivana, Novotný, Ladislav, Polanecký, Vladimír, Schejbalová, Miriam, et al.. Epidemiologie : výukové texty pro studenty 1. LF UK. Praha: Karolinum, 2002, 168 s. ISBN 80-246-0383-7.
  • Provazník, Kamil, Komárek, Lumír, (eds.). Manuál prevence v lékařské praxi souborné vydání. Praha: Fortuna, 2003, 1 s. ISBN 80-7168-942-4.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Lenka Brücknerová (10.04.2024)

Výuka hygieny a epidemiologie trvá 3 týdny. Stáž začíná vždy ráno v 8:00 hodin na Ústavu hygieny a epidemiologie a trvá do 12:00. Výuka je povinná v plném rozsahu.

Výuka probíhá formou seminářů s aktivní účastí studentů a terénní stáže. V průběhu jednoho výukového dopoledne je probráno jedno, případně dvě témata. Nejsou však probírány všechny otázky ke státní závěrečné zkoušce, část problematiky je obsažena v doporučené literatuře. Doporučujeme, aby se studenti připravovali ke státní závěrečné zkoušce v průběhu stáží, aby mohli případné nejasnosti konzultovat s vyučujícími.

Pokud student nemůže stážovat se svou studijní skupinou, alespoň týden předem se domluví na možném přeřazení do jiné skupiny s MUDr. I. Holcátovou,CSc. (Ivana.Holcatova@lf1.cuni.cz)

Studijní skupiny mohou být z výukových nebo provozních důvodů v části výuky děleny či spojeny, rozpis stáží je vyvěšen ve vývěsce na Ústavu hygieny a epidemiologie v 1. patře.

· Podmínkou udělení zápočtu je účast na seminářích a úspěšné napsání testu (napsání testu na minimálně 25 bodů - maximum 30). Testy se píší poslední den stáží. Na test je vyhrazena doba max. 1 hodiny. Opakovat test je možné nejvýše dvakrát (tj. celkem 3 pokusy) vždy ve stejný den a hodinu, na kterou jsou vypsány termíny státní zkoušky, ve 2. poschodí v praktiku 2.

· Bez kompletně doplněné karty nebo potvrzení o absolvování stáží nebude zápočet udělen!

· Ke státní závěrečné zkoušce se lze přihlásit pouze prostřednictvím SIS (Studentský informační systém).

· Ke státní závěrečné zkoušce lze přistoupit pouze po obdržení zápočtu a odevzdání všech výukových pomůcek, zapůjčených na ÚHE (zaznamenáno v prezenční kartě).

Nebude-li kterýkoliv z těchto bodů splněn, nemůže student přistoupit ke státní závěrečné zkoušce.

Zameškané stáže lze nahradit v průběhu dalších výukových cyklů. V případě jakýchkoliv problémů s přípravou na státní závěrečnou zkoušku doporučujeme konzultace s příslušnými vyučujícími v předem dohodnutých termínech.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html