|
|
|
||
Last update: PhDr. Kryštof Drnek, Ph.D. (23.09.2014)
v 19. století a na počátku století 20. Pivovarnictví, mlynářství i cukrovarnictví představovalo podstatný hybatel českého hospodářství. Jedním ze zásadních momentů jejich modernizace byl technologický a vědecký pokrok a zavádění jeho výsledků do praxe v podobě nových strojů, zařízení a také výrobních postupů. Proměna těchto oborů v procesu modernizace představuje z pohledu hospodářských dějin komplexní problematiku. Jednotlivé přednášky tak zachytí nejen technologický a technický vývoj v pivovarech, mlýnech a cukrovarech, ale i jeho spojitosti ve vývoji souvisejících oborů, v podobě vědeckého pokroku a sním spojeného vzniku odborných škol nebo roli těchto oborů v hospodářském systému země. |
|
||
Last update: PhDr. Kryštof Drnek, Ph.D. (23.09.2014)
BARTOŠEK, J. a spol., Cukrovarnictví, cukrovary a cukrovarníci: Fenomén českého hospodářství v 19. a 20. století, Praha, 2011. BASAŘOVÁ, G. - HLAVÁČEK, I. - HLAVÁČEK, J., České pivo, Praha, 2011. BERANOVÁ, M. - KUBAČÁK, A., Dějiny zemědělství v Čechách a na Moravě, Praha, 2010. BÍLEK, V., (ed.), Technologie sladu a piva. Díl II.: Výroba piva a strojní zařízení pivovarů , pomocné úkony, Praha, 1954. ČAPKA, F. - SLEZÁK, L., Cukrovarnictví do roku 1938 a agrární strana (se zřetelem na Moravu a Slezsko), Praha, 2011. DUDEK, F., Vývoj cukrovarnického průmyslu v českých zemích do roku 1872, Praha, 1972. DUDEK, F., Monopolizace cukrovarnictví v českých zemích do roku 1938, Praha, 1985. FILIP, F., Řepařství a rolnické cukrovary, Praha, 1871. HUCEK, J., Seznam cukrovarů v Rakousko-Uherské říši, Praha, 1888. CHALUPA, J. S., Strojní zařízení cukrovarů a rafinérií řepných a třtinových. 2. díl, Výroba surového a rafinovaného cukru, Praha, 1957. CHODOUNSKÝ, F., Pivovarství, Praha, 1905. JAKUBEC, I. - JINDRA, Z., a kol., Dějiny hospodářství Českých zemí. Praha, 2007. JÍLEK, F., Studie o technice v českých zemích 1800-1918 III.-IV., Praha, 1985. KRATOCHVÍLE, A., Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha, 2005. KRAVAR, Z. - FRIDRICH P., Historie cukrovaru v Opavě-Vávrovicích, Opava, 2013. SUK, J. T., Nový poupě, Praha, 1880. ŠTĚPÁN, L. - KŘIVANOVÁ, M., Dílo a život mlynářl a sekerníků v Čechách, Praha, 2000. ŠVEJK, J., Stručné dějiny českého řepařství a cukrovarnictví s ohledem na rolnické akciové cukrovary, Nové dvory u Kutné hory, 1923. TEICH, M., Bier, Wissenschaft und Wirtschaft in Deutschland 1800-1914, Wien, 2000. |
|
||
Last update: PhDr. Kryštof Drnek, Ph.D. (23.09.2014)
1. Potravinářský průmysl v procesu industrializace. 2. Cukrovary a české hospodářství. Vývoj a význam oboru v ekonomice českých zemí. 3. Počátky průmyslové výroby cukru. Technologický vývoj oboru do poloviny 19. století, průkopníci oboru a první podniky v mezinárodních souvislostech. 4. Zlatá doba cukrovarnictví. Technologický vývoj cukrovarnictví do poloviny 20. století, inovátoři, důležité podniky a mezinárodní význam. 5. Cukrovarnické přesahy. Souvislosti výroby cukru - politika, obchod, reklama, každodennost. 6. Mlýny v 19. a 20. století. Vývoj technického zařízení. 7. Formování vědy a odborného školství zaměřené na mlynářský průmysl. 8. Mlynářství jako součást hospodářského systému českých zemí. 9. Stav a podoba českého pivovarnictví v polovině 19. století. Jeho předchozí vývoj, příval změn a jejich příčiny a důvody. Jeho místo v Evropě. 10. Technický a technologický vývoj a jeho souvislosti. Proměna zařízení pivovarů, její důvody a co tyto změny přinesly. 11. Souvislost vědeckého pokroku a jeho důsledky pro vývoj pivovarnictví. Jejich konkrétní podoba a aplikování, pivovarnictví jako hybatel pokroku. 12. Pivovarnictví jako součást hospodářského systému. Vývoj sladovnictví a chmelařství. Pivovarnictví jako místo odbytu strojírenských a jiných firem. |