SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Anthropology of Food - AET100155
Title: Anthropology of Food
Guaranteed by: Department of Ethnology and Central European and Balkan Studies (21-UESEBS)
Faculty: Faculty of Arts
Actual: from 2023
Semester: summer
Points: 0
E-Credits: 4
Examination process: summer s.:oral
Hours per week, examination: summer s.:2/0, Ex [HT]
Capacity: unknown / unknown (30)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
Guarantor: PhDr. Mgr. Eva Ferrarová, Ph.D.
Schedule   Noticeboard   
Annotation - Czech
Last update: PhDr. Barbora Půtová, Ph.D., Ph.D. (16.12.2019)
Jídlo provází člověka od narození až do smrti a v některých kulturách i po smrti. Cílem předmětu Anthropology of
Food je seznámit studenty a studentky s dějinami, tematickými okruhy, metodami a systematikou této
mezioborové a holistické vědní disciplíny, které umožňují pochopit vývojové proměny vztahu člověka, kultury a
stravování v historickém a geografickém kontextu. Obsahem předmětu je vymezení Anthropology of Food jako
oboru zaměřeného na kontext jídla v rámci kultury, historie, společnosti a náboženství. Předmět zkoumá jídlo jako
symbolický marker identity, analyzuje kulturní diverzitu ve stravování, současné trendy a globální změny v kultuře
jídla (food culture) v souvislosti s průmyslovou produkcí jídla, jeho distribucí a spotřebou v rámci globalizace a z
toho vyplývající dopady na člověka.
Literature - Czech
Last update: PhDr. Barbora Půtová, Ph.D., Ph.D. (16.12.2019)
Základní literatura
Barthes, Roland (1961): Pour une psycho-sociologie de l´alimentation contemporaine. In: Annales. Économies, Sociétés, Civilisations. 16e année, N. 5, 1961, s. 977-986.

Bourdieu, Pierre (1984): Distinction: a social critique of the judgement of taste. Cambridge, Massachussets: Harvard University Press.

Brillat-Savarin, Anthelme, Jean (1994): O labužnictví. Fyziologie chuti. Praha: Nakladatelství Lidové noviny.

Douglas, Mary (2014): Čistota a nebezpečí. Analýza konceptu znečištění a tabu. Praha: Malvern.

Douglas, Mary (1972): Deciphering a Meal. Daedalus, 101, 1, 1972, pp. 61-81.

Ferrarová, Eva; Faltusová, Karolína; Goerojová, Kristýna; Kašparová, Monika; Matějíčková, Petra; Moravcová, Anežka; Poulová, Veronika; Vlčková, Eliška (2019): Krize kulturních vzorců a nové trendy ve stravování z hlediska Antropologie jídla. Anthropologia integra, 10(2), 7-16. http.

Fischler, Claude (1988): Food, self and Identity. Social Science Information (SAGE, London, Newbury Park, Beverly Hills and New Delhi), 27, 2 (1988), pp.. 275-92.

Fischler, Claude (1980): Food habits, social change and the nature/culture dilemma. In: Proceedings of 5th International Congress of the Intenational Organization for the Study of Human Development. Campione, 5-8 May 1980.

Fraser, Evan, D.G.; Rimas, Andrew (2019): Impérium jídla. Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací. Zlín: Kniha Zlín.

Freedman, P., H. (2008): Jídlo: dějiny chuti. Praha: Mladá fronta.

Lévi-Strauss, Claude (2006): Mythologica. Syrové a vařené. Praha: Argo.

Lévi-Strauss, Claude (1998): Totemizmus. Bratislava: Chronos.

Mead, Margaret (1970) : The Changing Significance of Food: A Discussion of the Interrelationship between the Diet of Americans and Their Capacity to Provide for the Poor and Starving at Home and Abroad. American Scientist, vol. 58, no. 2, 1970, pp. 176-181.

Montanari, Massimo: Hlad a hojnost. Dějiny stravování. Praha: Nakladatelství Lidové Noviny, 2003.

Doporučená literatura
Beranová, Magdalena (2015): Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia.

Beranová, Magdalena (1988): Slované. Praha: Panorama.

Beranová, Magdalena (1980): Zemědělství starých Slovanů. Praha: Academia.

Civitello, Linda (2008): Cuisine and Culture. A history of Food and People. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.

Crowther, Gillian (2018): Eating Culture. An Anthropological Guide to Food. Toronto: University of Toronto Press.

Fischler, Claude (2001): L´homnivore. Paris: Odile-Jacob.

Fischler, Claude: Food habits, social change and the nature/culture dilemma. In: Proceedings of 5th International Congress of the Intenational Organization for the Study of Human Development. Campione, 5-8 May 1980.

Fischler, Claude (1979): Gastro-nomie et gastro-anomie. In: Communications, 31. La nourriture. Pour une anthropologie bioculturelle de l´alimentation 1979, s.189-210.

Hirsch, Alan (2013): Řekni mi, co jíš. Praha: Ikar.

Mintz, Sydney, W. (1996): Tasting Food, Tasting Freedom: Excursions into Eating, Culture, and the Past. Boston: Beacon Press.

Winter, Zikmund (1982): Kuchyně a stůl našich předků. Praha: Nakladatel F. Bačkovský.

Zíbrt, Čeněk (1927): Staročeské umění kuchařské. Praha: Zmatlík a Palička.

Syllabus - Czech
Last update: PhDr. Barbora Půtová, Ph.D., Ph.D. (16.12.2019)

1) Historie jídla: biologická potřeba jíst vs. kulturní a sociální vývoj člověka ve vztahu k jídlu.

2) Jídlo v transkulturní perspektivě.

3) Proč jíme to, co jíme a nejíme to, co nejíme: paradox všežravce, čisté a nečisté.

4) Otázka identity: jsme to, co jíme?

5) Jídlo v náboženství: tabu a rituály.

6) Jídlo jako prostředek komunikace.

7) Chuť jako produkt kultury.

8) Jídlo v mýtech a pohádkách.

9) Jídlo v genderové perspektivě.

Co budeme jíst, až všechno sníme?

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html