School observations and experiments - cell biology, genetics, and microbiology - MDPSBI011
Title: Školní pozorování a pokusy - buněčná biologie, genetika a mikrobiologie
Czech title: Školní pozorování a pokusy - buněčná biologie, genetika a mikrobiologie
Guaranteed by: Futher Education Centre (31-643)
Faculty: Faculty of Science
Actual: from 2023
Semester: summer
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/36, C [HS]
Capacity: 4
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Is provided by: MB180C29
Explanation: Výuka předmětu začne 23. 2. 2024
Additional information: http://Google classroom: 2023/2024 Školní pozorování a pokus - zastřešující koncepty - MB180C29, MDPSBI011
http://kód kurzu: zlshbr5
Guarantor: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D.
Teacher(s): Mgr. Radka Dvořáková, Ph.D.
Mgr. Martin Hůla, Ph.D.
RNDr. Vanda Janštová, Ph.D.
Mgr. Karolína Kotvaltová Sezemská, Ph.D.
Mgr. Jan Toman, Ph.D.
RNDr. Blanka Zikánová
Opinion survey results   Examination dates   SS schedule   
Annotation -
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (24.09.2020)
This course has only Czech version.
Literature -
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (24.09.2020)

This course has only Czech version.

Requirements to the exam -
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (24.09.2020)

This course has only Czech version.

Syllabus - Czech
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (07.06.2023)

Celý předmět je zaměřen na praktickou práci s biologickým materiálem, ať už rostlinného, živočišného, či jiného původu (makroskopisky i mikroskopicky včetně LED-fluorescenční mikroskopie). V závislosti na sezónní dostupnosti materiálu jsou realizovány úlohy následujících typů:

Antibakteriální účinky zubní pasty - seznámení se s jednotlivými složkami zubní pasty a jejich účinky. Porovnání účinnosti různých druhů zubních past co do zabíjení bakterií na kultuře Bacillus subtilis (kterou lze snadno získat);

Fermentace. Teorie i ukázka využití fermentace v praxi s ochutnávkou. Důkazy proběhnutí fermentace. Barvení a pozorování bakterií mléčného kvašení. Co se dá pozorovat a měřit na droždí;

Důkaz škrobu v listech, pokusy na téma fotosyntéza;

Aktivita enzymů;

Mikroskopické preparáty živočišných tkání – pozorování a porovnání snadno dostupných tkání (svalová, krycí, nervová, pojivová) z hlediska morfologie a funkce;

Osmóza - na příkladu gumových medvídků, brambor, agaru s fenolftaleinem, základní měření a výpočty;

Mitóza v buňkách kořenové špičky cibule;

Evoluce - vznik života; Evoluční psychologie a teorie her (herní aktivity typu Vězňovo dilema); evoluce člověka;

Hry na téma dědičnost, centrální dogma molekulární biologie

 

Jedno setkání může být realizováno distanční formou s cílem zprostředkovat studentům praktickou zkušenost se specifickými didaktickými aspekty školního pokusu a pozorování v podmínkách distanční výuky (online simulace, mikroskopování apod.).