SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Observation and Experiment SubOrganism I - MDPS023
Title: Pozorování a pokus suborganismální I
Czech title: Pozorování a pokus suborganismální I
Guaranteed by: Futher Education Centre (31-643)
Faculty: Faculty of Science
Actual: from 2023
Semester: winter
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/36, C [HS]
Capacity: 18
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: cancelled
Language: Czech
Is provided by: MB180C29
Explanation: Výuka předmětu začne 4. 11. 2021.9.12. 2021 proběhne výuka online - od 9h na G-Meet kurzu v G-Classroom
Additional information: https://classroom.google.com/c/Mzg4Nzc2NTA3MzI2
Guarantor: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D.
Teacher(s): Mgr. Radka Dvořáková, Ph.D.
Mgr. Martin Hůla, Ph.D.
RNDr. Vanda Janštová, Ph.D.
Mgr. Karolína Kotvaltová Sezemská, Ph.D.
Mgr. Jan Toman, Ph.D.
RNDr. Blanka Zikánová
Opinion survey results   Examination dates   Schedule   
Annotation -
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (24.09.2020)
This course has only Czech version.
Literature -
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (24.09.2020)

This course has only Czech version.

Requirements to the exam -
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (24.09.2020)

This course has only Czech verison.

Syllabus - Czech
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (15.12.2020)

Celý předmět je zaměřen na praktickou práci s biologickým materiálem (makroskopisky i mikroskopicky včetně LED-fluorescenční mikroskopie), ať už rostlinného, živočišného, či jiného původu. V závislosti na sezónní dostupnosti materiálu jsou realizovány úlohy následujících typů:

Antibakteriální účinky zubní pasty - seznámení se s jednotlivými složkami zubní pasty a jejich účinky. Porovnání účinnosti různých druhů zubních past co do zabíjení bakterií na kultuře Bacillus subtilis (kterou lze snadno získat);

Mikroskopické preparáty živočišných tkání – pozorování a porovnání snadno dostupných tkání (svalová, krycí, nervová, pojivová) z hlediska morfologie a funkce;

Lidské smysly – zejména vnímání barev, optické klamy, camera obscura, vnímání teploty apod.;

Jírovec maďal jako modelový organismus – nejrychleji rostoucí pylová láčka, pozorování semen;

Mechorosty pod fluorescenčním mikroskopem - autofluorescence rostlinných pletiv, schopnost zadržovat vodu;

Pozorování cerkárií motolic;

Pitva / pozorování žížaly pro pokročilé – pozorování snadno dostupného organismu, chování a anatomie;

Osmóza - na příkladu gumových medvídků, brambor, agaru s fenolftaleinem, základní měření a výpočty;

Mikrovyučování studentů – online vedené praktické cvičení, rozbor a zpětná vazba.

U jedné úlohy navrhnou studenti online variantu a diskutují klady a zápory obou typů výuky (prezenční vs. online, jak synchronní, tak asynchronní)

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html