The perception, form, and role of tea in contemporary Korean society
Thesis title in Czech: | Vnímání, podoba a role čaje v moderní korejské společnosti |
---|---|
Thesis title in English: | The perception, form, and role of tea in contemporary Korean society |
Key words: | Korejský čaj|Korejská čajová kultura|moderní korejská společnost|korejská kultura|moderní čajová kultura |
English key words: | Korean tea|Korean tea culture|contemporary south Korean society|culture of Korea|modern tea culture |
Academic year of topic announcement: | 2021/2022 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | angličtina |
Department: | Institute of Asian Studies (21-UAS) |
Supervisor: | Mgr. Vladislava Mazaná, Ph.D. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 04.01.2022 |
Date of assignment: | 04.01.2022 |
Administrator's approval: | not processed yet |
Confirmed by Study dept. on: | 20.01.2022 |
Date and time of defence: | 05.02.2024 10:45 |
Date of electronic submission: | 17.05.2024 |
Submitted/finalized: | committed by student |
Opponents: | PhDr. Tomáš Horák, Ph.D. |
Guidelines |
Student se ve své bakalářské práci bude zabývat rolí čaje a problematikou obnovy a invence čajové kultury v moderní společnosti Korejské republiky. V současné době plní čaj v jižní Koreji nejen úlohu oblíbeného nápoje, je také exportním produktem kulturního průmyslu. Čaj se také objevuje v náboženských rituálech. Korejská vláda podporovala obnovu čajové kultury a obřadů od druhé poloviny 20. století. Podoba čaje se v průběhu moderní historie mění a vyvíjí. Cílem práce je popsat a identifikovat, jak korejská společnost čaj vnímá a jakou podobu má, dále v jakých aspektech života se čaj objevuje a jakou roli zastává. Autor práce bude čerpat především z anglicky a korejsky psaných publikací, které se zabývají korejskou čajovou kulturou. Kromě toho zodpoví na výzkumné otázky taktéž na základě výsledků vlastního online dotazníku o čaji. |
References |
Primární zdroje: YOO, Yang-Seok, 2007. The book of Korean tea: a guide to the history, culture and philosophy of Korean tea and the tea ceremony. Seoul: Myung Won Cultural Foundation. ISBN 9788995502129 Brother ANTHONY of Taizé, Kyeong-Hee HONG and Steven D. OWYOUNG, 2010. Korean tea classics. Seoul: Seoul Selection. ISBN 9788991913660 Brother ANTHONY of Taizé, and Kyeong-Hee HONG, 2007. The Korean way of tea: an introductory guide. Seoul, Korea: Seoul Selection. ISBN 9788991913172 Kim Eui Jung, 2005. The Myung Won 'Every day' Tea Cermony: Traditional Korean Tea Ceremony guide. Seoul: The Myung Won Cultural Foundation. ISBN 8995502118 DUFRÊNE, Barbara. The Awakening of the Korean Tea Market. Tea [online]. 2015, 187(1), 36-38 [cit. 2019-10-28]. ISSN 00400343. Dostupné z: http://eds.a.ebscohost.com/eds/Citations/FullTextLinkClick?sid=9d6f60fb-f765-41ad-bfb3-0ee8af8885b0@sdc-v-sessmgr02&vid=0&id=pdfFullText PARK, Hee-jun. A Monk’s Way of Tea. Koreana [online]. 2019, 33(2), 28-33 [cit. 2019-10-28]. ISSN 10160744. Dostupné z: http://eds.a.ebscohost.com/eds/Citations/FullTextLinkClick?sid=706dbf13-1293-41ca-9075-cc8e5fcab6d9@sessionmgr4008&vid=0&id=pdfFullText KAPLAN, Uri. From the tea to the coffee ceremony: modernizing buddhist material culture in contemporary korea. MATERIAL RELIGION [online]. 2017, 13(1), 1-22 [cit. 2019-10-28]. DOI: 10.1080/17432200.2016.1271969. ISSN 17432200. Dostupné z: http://eds.a.ebscohost.com/eds/pdfviewer/pdfviewer?vid=1&sid=a4affc4d-0d20-47f2-b448-9467a4019781%40sessionmgr4008 KIM, Myeong-Bae. Teaism of Korea. Korea Journal [online]. Seongnam, 1985, 25(10), 33-43 [cit. 2019-10-28]. Dostupné z: http://www.ekoreajournal.net/issue/view_pop.htm?Idx=2289 Online questionnaire about Korean tea. |