Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Etnická identifikace a jídlo na příkladu Čechů v srbském Banátu
Thesis title in Czech: Etnická identifikace a jídlo na příkladu Čechů v srbském Banátu
Thesis title in English: Ethnic identification and food. The case of Czechs in Serbian Banat.
Key words: antropologie jídla|identita|Češi v zahraničí|tradiční jídlo|jídlo|tradice|Srbský Banát
English key words: anthropology of food|identity|Czechs abroad|traditional food|food|traditions|Serbian Banat
Academic year of topic announcement: 2020/2021
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute of Ethnology (21-UETN)
Supervisor: doc. Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 20.09.2021
Date of assignment: 15.10.2021
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 15.10.2021
Date and time of defence: 23.06.2022 09:00
Date of electronic submission:23.05.2022
Date of proceeded defence: 23.06.2022
Submitted/finalized: committed by student and finalized
Opponents: doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D., Ph.D.
 
 
 
Guidelines
Bakalářská práce se zaměřuje na vnímání „tradičního“ jídla jakožto součásti identity Čechů žijících v srbském Banátu. V práci jsou popsána a zfotodokumentována jídla, které respondenti považují pro svou kulturu tradiční. Práce popisuje kulturní aspekty stravování a akcentuje jídlo krajanů z pohledu antropologie. Jako metoda sběru dat je zvoleno zúčastněné pozorování doplněné o etnografickou fotografii, neformální a polostrukturované rozhovory. Práce se bude zaměřovat především na subjektivní vnímání tradičního jídla u starousedlíků bez ohledu na věk a gender. Cílem práce je vytvořit katalog receptů a ucelený přehled pojetí tradičního jídla Čechů žijících v srbském Banátu.
Práce se také pokusí odpovědět na otázku, co jídlo znamená pro místní a jaký je vztah mezi jídlem a identitou. Zároveň otevře otázku, jakým způsobem se konstruuje představa o „tradičních pokrmech“ a jakou roli v „češství“ v krajanských komunitách hraje jídlo. Vycházet bude především ze sociálně-kulturního aspektu jídla, které je pro člověka nejen biologickým zdrojem nutričních hodnot, ale též symbolem (Fischler 1988) a způsobem sebeidentifikace (Fox 2014).
References
BALTIĆ, Milan et al., 2018. Meat in traditional Serbian cuisine. Scientific Journal "Meat Technology”. 59(1), 54-62.
FERRAROVÁ, Eva, 2021. Jídlo pro radost. Praha: Edika
FISCHLER, Claude, 1988. Food, Self and Identity. Social Science Information.27, 275–293.
FOX, Robin, 2014. Food and Eating: An Anthropological Perspective. SIRC: Social Issues Research Centre. 1-22
FREEDMAN, Paule, 2008. Jídlo: Dějiny chuti. Praha: Mladá fronta.
MINTZ, Sidney. W. a Du Bois, C. M.. 2002. The Anthropology of Food and Eating. Annual Review of Anthropology. 31, 99-119.
PAVLÁSEK, Michal, 2015. S motykou a Pánem Bohem: po stopách českých evangelíků ve Vojvodině. Praha: Etnologický ústav AV ČR.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html