Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Jsme to, co jíme? Aneb role stravy v zachování identity ukrajinských migrantů
Thesis title in Czech: Jsme to, co jíme? Aneb role stravy v zachování identity ukrajinských migrantů
Thesis title in English: Are we what we eat? The role of diet in preserving the identity of Ukrainian migrants
Key words: antropologie jídla|strava|identita|migrant|Ukrajina
English key words: anthropology of food|diet|identity|migrant|Ukraine
Academic year of topic announcement: 2020/2021
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Ethnology and Central European and Balkan Studies (21-UESEBS)
Supervisor: doc. Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 15.12.2020
Date of assignment: 05.01.2021
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 05.01.2021
Date and time of defence: 14.09.2023 09:00
Date of electronic submission:13.08.2023
Submitted/finalized: committed by student
Opponents: prof. PhDr. Leoš Šatava, CSc.
 
 
 
Guidelines
Jsme to, co jíme? Určuje právě strava to, do jaké skupiny se řadíme? Udržujeme si skrze stravu a přípravu jídla svou skupinovou identitu? Ne jenom těmto, ale i dalším otázkám se budu věnovat ve své diplomové práci. Cílem této diplomové práce je zjistit, zda si určitá skupina lidí udržuje svou identitu prostřednictvím jídla. Cílovou skupinu pro tento malý výzkum jsem si vybrala ukrajinské migranty, kteří se usídlili v Západních Čechách, přesněji v okrese Tachov. Pomocí strukturovaných rozhovorů a dotazníků se budu snažit odpovědět na výše uvedené otázky. Budu také čerpat z odborné literatury, které se věnuje antropologii jídla a migraci.
References
Appadurai, Arjun. 1988. How to make national cuisine: Cookbooks in contemporary India. Comparative Studies in Society and History 3(1), 3–24.
Benitez Eva Leticia Brito, Heajoo Chung. 2015. Food for the Soul: Eternal Co-existence in the Mayan – Catholic Traditions of Pomuch, Mexico. International Journal of Intangible Heritage 10, 73–83.
Di Giovine, Michael A. – Brulotte, Ronda L. 2014. Introduction. Food and Foodways as Cultural Heritage. In Ronda L. Brulotte, Michael A. Di Giovine (eds.) Edible Identities: Food as Cultural Heritage. Ashgate, 1–27.
Džulajová, Olga. 2016. O roli stravy v životě reemigranta. Vliv stravovacích návyků na formování identity československých přesídlenců z Bulharska, Anthropologia Integra 7/1: 45–52.
Goody, Jack 1982. Cooking, Cuisine and Class. A Study in Comparative Sociology. Cambridge: Cambridge University Press.
Hobsbawm, Eric. 1983. Introduction: Inventing Traditions. In E. Hobsbawm – T. Ranger (eds.), The invention of tradition. Cambridge: Cambridge University Press: 1–14.
Holtzman, John. 2006. Food and memory, Annual Review of Anthropology 35: 361–378.
Krăsteva-Blagoeva, Evgenia 2008. Tasting the Balkans: Food and Identity, Ethnologia Balcanica 12 (2008): 25–35.
Ludvíková, Miroslava. 1986. Integrační proces v lidové stravě v jihomoravském pohraničí, Národopisné aktuality 23(1): 1–11.
Montanari, Massimo. 2006. Food is culture. New York: Columbia University Press.
Stoličná, Rastislava. 2001. Strava jako etnoidentifikačný znak, Český lid 2001(1): 15–29.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html