Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Pojetí vkusu v Kantově estetice
Thesis title in Czech: Pojetí vkusu v Kantově estetice
Thesis title in English: The Concept of Taste in Kant’s Aesthetic
Key words: Kant|estetika|soudnost|vkus|soud vkusu
English key words: Kant|aesthetic|judgment|taste|judgement of taste
Academic year of topic announcement: 2020/2021
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute of Philosophy and Religious Studies (21-UFAR)
Supervisor: Dr. phil. habil. Jindřich Karásek, Dr.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 24.11.2020
Date of assignment: 24.11.2020
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 27.11.2020
Date and time of defence: 07.09.2021 09:00
Date of electronic submission:05.08.2021
Date of proceeded defence: 07.09.2021
Submitted/finalized: committed by student and finalized
Opponents: doc. Mgr. Tereza Matějčková, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
Bakalářská práce se věnuje pojmu vkusu v rámci estetické zkušenosti „Kritiky soudnosti“. V práci se mají ukázat konstitutivní prvky, ze kterých se skládá soud vkusu, tím míním momenty vkusu. Zároveň se podrobí analýze platnost soudů vkusu, tj. intersubjektivní platnost příslušných soudů. Cílem je zkoumání specifičnosti soudů vkusu a zkoumání způsobu, jakým Kant prokazuje jejich platnost, z níž můžeme připisovat objektu predikát „krásný“. V práci bych chtěla ukázat, že soud vkusu nehledě na to, že je subjektivní, podle Kanta má nárok na všeobecnost a nutnost, přesněji řečeno je intersubjektivní, protože za svou platnost také vděčí té okolnosti, že je schopností a priori posuzovat sdělitelnost citů, aniž by se jednalo o tvorbu nějakého pojmu.
References
Primární literatura:

Kant, I., Kritika soudnost, přel. V. Špalek a W. Hansel, Praha 1975, vyd. OIKOYMENH, Praha 2015.
Kant, I., Kritika čistého rozumu, přel. J. Loužil, Praha 2001, vyd. OIKOYMENH, Praha 2001.
Kant, I., Úvod ke Kritice soudnosti, přel. J. Karásek, Praha 2011, vyd. OIKOYMENH, Praha 2011.

Sekundární literatura:

Allison, H. E., Kant's Theory of Taste: A Reading of the Critique of Aesthetic Judgment, vyd. Cambridge University Press, Cambridge 2001.
Guyer, P., Kant and the claims of taste, vyd. Harvard University Press, Cambridge 1979.
Karásek, J., Kantova analogie estetické zkušenosti, vyd. FILOSOFIA, nakladatelství Filosofického ústavu AV ČR, Praha 2004.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html