Pojetí vkusu v Kantově estetice
Thesis title in Czech: | Pojetí vkusu v Kantově estetice |
---|---|
Thesis title in English: | The Concept of Taste in Kant’s Aesthetic |
Key words: | Kant|estetika|soudnost|vkus|soud vkusu |
English key words: | Kant|aesthetic|judgment|taste|judgement of taste |
Academic year of topic announcement: | 2020/2021 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Institute of Philosophy and Religious Studies (21-UFAR) |
Supervisor: | Dr. phil. habil. Jindřich Karásek, Dr. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 24.11.2020 |
Date of assignment: | 24.11.2020 |
Administrator's approval: | not processed yet |
Confirmed by Study dept. on: | 27.11.2020 |
Date and time of defence: | 07.09.2021 09:00 |
Date of electronic submission: | 05.08.2021 |
Date of proceeded defence: | 07.09.2021 |
Submitted/finalized: | committed by student and finalized |
Opponents: | doc. Mgr. Tereza Matějčková, Ph.D. |
Guidelines |
Bakalářská práce se věnuje pojmu vkusu v rámci estetické zkušenosti „Kritiky soudnosti“. V práci se mají ukázat konstitutivní prvky, ze kterých se skládá soud vkusu, tím míním momenty vkusu. Zároveň se podrobí analýze platnost soudů vkusu, tj. intersubjektivní platnost příslušných soudů. Cílem je zkoumání specifičnosti soudů vkusu a zkoumání způsobu, jakým Kant prokazuje jejich platnost, z níž můžeme připisovat objektu predikát „krásný“. V práci bych chtěla ukázat, že soud vkusu nehledě na to, že je subjektivní, podle Kanta má nárok na všeobecnost a nutnost, přesněji řečeno je intersubjektivní, protože za svou platnost také vděčí té okolnosti, že je schopností a priori posuzovat sdělitelnost citů, aniž by se jednalo o tvorbu nějakého pojmu. |
References |
Primární literatura:
Kant, I., Kritika soudnost, přel. V. Špalek a W. Hansel, Praha 1975, vyd. OIKOYMENH, Praha 2015. Kant, I., Kritika čistého rozumu, přel. J. Loužil, Praha 2001, vyd. OIKOYMENH, Praha 2001. Kant, I., Úvod ke Kritice soudnosti, přel. J. Karásek, Praha 2011, vyd. OIKOYMENH, Praha 2011. Sekundární literatura: Allison, H. E., Kant's Theory of Taste: A Reading of the Critique of Aesthetic Judgment, vyd. Cambridge University Press, Cambridge 2001. Guyer, P., Kant and the claims of taste, vyd. Harvard University Press, Cambridge 1979. Karásek, J., Kantova analogie estetické zkušenosti, vyd. FILOSOFIA, nakladatelství Filosofického ústavu AV ČR, Praha 2004. |