Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Psychologické aspekty konzumace hmyzu: jídelní postoje a chování k hmyzu coby potravě, způsoby jejich změny a ovlivňování
Thesis title in Czech: Psychologické aspekty konzumace hmyzu: jídelní postoje a chování k hmyzu coby potravě, způsoby jejich změny a ovlivňování
Thesis title in English: Psychological aspects of insect consumption: Eating attitudes and eating behaviour towards insects, ways of their change and influencing
Key words: jídelní postoje|konzumace hmyzu|odpor|dotazníkové šetření|experiment
English key words: food attitudes|insect consumption|disgust|questionnaire survey|experiment
Academic year of topic announcement: 2019/2020
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Psychology (21-KPS)
Supervisor: Mgr. et Mgr. Filip Děchtěrenko, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 04.02.2020
Date of assignment: 04.02.2020
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 13.02.2020
Date and time of defence: 13.09.2023 00:00
Date of electronic submission:26.06.2023
Date of proceeded defence: 13.09.2023
Submitted/finalized: committed by student and finalized
Opponents: RNDr. Mgr. Kateřina Veverová, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
Diplomová práce se zabývá jídelními postoji a cíleně postoji ke konzumaci hmyzu coby jejich specifickým případem. Spolu s tím se dotýká tématu vztahu těchto postojů k vlastnímu jídelnímu chování, totiž konzumaci hmyzu. Jejím hlavním cílem je rozšířit poznání o způsobech ovlivňování postojů vůči hmyzu a potenciálně i vlastní konzumace hmyzu. Literárně přehledová část mapuje základní formy postojů k jídlu a jejich komponenty.Dále se zaměřuje na způsoby změny a ovlivňování jídelních postojů, potažmo jídelního chování a zároveň shrnuje dosavadní poznatky o jídelních postojích v oblasti konzumace hmyzu.

Empirická část předkládá mapující a experimentální výzkumný projekt. Mapující studie představuje dotazníkové šetření zkoumající stávající postoje vůči konzumaci hmyzu u české dospělé populace. Experimentální studie prověřuje účinnost různých intervencí při působení na postoje vůči konzumaci hmyzu a na vlastní jídelní chování.

Přínos práce spočívá ve zmapování specifických jídelních postojů na reprezentativním vzorku české populace, v potenciální identifikaci efektivních intervencí pro ovlivňování postojů vůči konzumaci hmyzu a také např. v posunu validizace Škály neofobie vůči jídlu (Food Neophobia Scale).
References
Shepherd, R., Raats, M., & Nutrition Society (Great Britain). (2006). The psychology of food choice. Wallingford, Oxfordshire, UK: CABI in association with the Nutrition Society.

Fennis, B. M., & Stroebe, W. (2010). The psychology of advertising. Hove, East Sussex: Psychology Press.

Verneau, F., la Barbera, F., Kolle, S., Amato, M., del Giudice, T., & Grunert, K. (2016). The effect of communication and implicit associations on consuming insects: An experiment in Denmark and Italy. Appetite, 106, 30–36.

Hartmann, C., & Siegrist, M. (2016). Becoming an insectivore: Results of an experiment. Food Quality and Preference, 51, 118–122.

Deroy, O., Reade, B., & Spence, C. (2015). The insectivore’s dilemma, and how to take the West out of it. Food Quality and Preference, 44, 44–55.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html