Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Vybrané psychologické aspekty zdravého životního stylu
Thesis title in Czech: Vybrané psychologické aspekty zdravého životního stylu
Thesis title in English: Selected Psychological Aspects of Healthy Lifestyle
Key words: osa mozek-střevo-mikrobiom|deprese|úzkost|probiotika|výživa
English key words: Gut-Brain-Microbiome Axis|Depression|Anxiety|Probiotics|Nutrition
Academic year of topic announcement: 2018/2019
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Psychology (21-KPS)
Supervisor: doc. PhDr. Petr Kulišťák, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 14.01.2019
Date of assignment: 14.01.2019
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 24.01.2019
Date and time of defence: 20.06.2019 00:00
Date of electronic submission:15.05.2019
Date of proceeded defence: 20.06.2019
Submitted/finalized: committed by worker on behalf on and finalized
Opponents: Mgr. Zuzana Dvořáková, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
Cílem práce je poukázat na psychosomatické aspekty duševních poruch. Jedná se o komunikační cestu mezi střevním mikrobiomem a mozkem v obou směrech. Práce se zaměří také na pozitivní vliv probiotických kultur a souvisejícího stravování na psychický stav.
Obsahem literárně přehledové části bude nastínění vybraných faktorů v komunikaci na ose střevo-mozek.Střevní mikrobiom ovlivňuje řada faktorů jako způsob porodu, léky či životní styl. Naopak narušení symbiózy mikrobiomu může vést k poruchám nálady, a také k duševním onemocněním (deprese, autismus, úzkostné poruchy a další).
V aplikační části bude navržen plán kvantitativního výzkumu, který bude pomocí dotazníků zjišťovat souvislost mezi užíváním probiotických kultur a duševním stavem respondenta, přičemž předpoklad je zlepšení stavu.
References
Brookie, K. L., Best, G. I., & Conner, T. S. (2018). Intake of Raw Fruits and Vegetables Is Associated With Better Mental Health Than Intake of Processed Fruits and Vegetables. Frontiers In Psychology, 9, 487.

De Palma, G., Blennerhassett, P., Lu, J., Deng, Y., Park, A. J., Green, W., et al. (2015). Microbiota and host determinants of behavioural phenotype in maternally separated mice. Nature Communications, 6, 7735.

Hilimire, M. R., DeVylder, J. E., & Forestell, C. A. (2015). Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model. Psychiatry Research, 228(2), 203-208.

Jacka, F. N., O’Neil, A., Opie, R., Itsiopoulos, C., Cotton, S., Mohebbi, M., et al. (2017). A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’ trial). Bmc Medicine, 15(1).

Steenbergen, L., Sellaro, R., van Hemert, S., Bosch, J. A., & Colzato, L. S. (2015). A randomized controlled trial to test the effect of multispecies probiotics on cognitive reactivity to sad mood. Brain, Behavior, And Immunity, 48, 258-264.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html