Vybrané psychologické aspekty zdravého životního stylu
Thesis title in Czech: | Vybrané psychologické aspekty zdravého životního stylu |
---|---|
Thesis title in English: | Selected Psychological Aspects of Healthy Lifestyle |
Key words: | osa mozek-střevo-mikrobiom|deprese|úzkost|probiotika|výživa |
English key words: | Gut-Brain-Microbiome Axis|Depression|Anxiety|Probiotics|Nutrition |
Academic year of topic announcement: | 2018/2019 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Psychology (21-KPS) |
Supervisor: | doc. PhDr. Petr Kulišťák, Ph.D. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 14.01.2019 |
Date of assignment: | 14.01.2019 |
Administrator's approval: | not processed yet |
Confirmed by Study dept. on: | 24.01.2019 |
Date and time of defence: | 20.06.2019 00:00 |
Date of electronic submission: | 15.05.2019 |
Date of proceeded defence: | 20.06.2019 |
Submitted/finalized: | committed by worker on behalf on and finalized |
Opponents: | Mgr. Zuzana Dvořáková, Ph.D. |
Guidelines |
Cílem práce je poukázat na psychosomatické aspekty duševních poruch. Jedná se o komunikační cestu mezi střevním mikrobiomem a mozkem v obou směrech. Práce se zaměří také na pozitivní vliv probiotických kultur a souvisejícího stravování na psychický stav. Obsahem literárně přehledové části bude nastínění vybraných faktorů v komunikaci na ose střevo-mozek.Střevní mikrobiom ovlivňuje řada faktorů jako způsob porodu, léky či životní styl. Naopak narušení symbiózy mikrobiomu může vést k poruchám nálady, a také k duševním onemocněním (deprese, autismus, úzkostné poruchy a další). V aplikační části bude navržen plán kvantitativního výzkumu, který bude pomocí dotazníků zjišťovat souvislost mezi užíváním probiotických kultur a duševním stavem respondenta, přičemž předpoklad je zlepšení stavu. |
References |
Brookie, K. L., Best, G. I., & Conner, T. S. (2018). Intake of Raw Fruits and Vegetables Is Associated With Better Mental Health Than Intake of Processed Fruits and Vegetables. Frontiers In Psychology, 9, 487. De Palma, G., Blennerhassett, P., Lu, J., Deng, Y., Park, A. J., Green, W., et al. (2015). Microbiota and host determinants of behavioural phenotype in maternally separated mice. Nature Communications, 6, 7735. Hilimire, M. R., DeVylder, J. E., & Forestell, C. A. (2015). Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model. Psychiatry Research, 228(2), 203-208. Jacka, F. N., O’Neil, A., Opie, R., Itsiopoulos, C., Cotton, S., Mohebbi, M., et al. (2017). A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’ trial). Bmc Medicine, 15(1). Steenbergen, L., Sellaro, R., van Hemert, S., Bosch, J. A., & Colzato, L. S. (2015). A randomized controlled trial to test the effect of multispecies probiotics on cognitive reactivity to sad mood. Brain, Behavior, And Immunity, 48, 258-264. |