Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Italské frazémy s komponenty z oblasti gastronomie e jejich české ekvivalenty
Thesis title in Czech: Italské frazémy s komponenty z oblasti gastronomie e jejich české ekvivalenty
Thesis title in English: Italian Idioms with Gastronomic Components and their Czech Equivalents
Key words: frazeologie|frazém|gastronomie|metafora|italština|čeština
English key words: phraseology|phraseme|gastronomy|metaphor|Italian|Czech
Academic year of topic announcement: 2018/2019
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute of Romance Studies (21-URS)
Supervisor: PhDr. Zora Obstová, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 08.10.2018
Date of assignment: 09.10.2018
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 15.10.2018
Date and time of defence: 24.01.2023 12:00
Date of electronic submission:13.12.2022
Date of proceeded defence: 24.01.2023
Submitted/finalized: committed by student and finalized
Opponents: doc. Mgr. Pavel Štichauer, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
Práce se bude skládat z teoretické a praktické části (korpusový výzkum) a bude zpracována podle následující předběžné osnovy:
Teoretická část:
1. Vymezení cílů práce a metodologických východisek
2. Frazeologie jako lingvistická disciplína: definice základních pojmů
3. Frazeologie v české lingvistické tradici
4. Frazeologie v Itálii
5. Specifika italské gastronomie a porovnání s gastronomií českou
6. Charakterizace italských frazémů s gastronomickými komponenty
7. Formální a sémantická klasifikace italských gastronomických frazémů
Aplikační část:
8. Korpusová analýza vybraných frazémů - frekvence a variabilita v kontextu
9. Typologie jejich českých protějšků
10. Shrnutí poznatků získaných při zpracování aplikační části - specifika italských a českých gastronomických frazémů
11. Závěr
12. Resumé
13. Bibliografie
References
Beccari, G.L. - Stella, A. - Vignuzzi, U., La linguistica in cucina. (I nomi dei piatti tipici), Milano, Unicopli 2005.
Castiglione, M. - Rizzo, G., Parole da gustare. Consuetudini alimentari e saperi linguistici. Atti del Convegno, Atti del Convegno "Di mestiere faccio il linguista. Percorsi di ricerca", Palermo-Castelbuono 4-6 maggio 2006, Palermo 2007.
Čermák, F., Frazeologie a idiomatika česká a obecná, Praha, Karolinum 2007
Čermák, F. a kol., Slovník české frazeologie a idiomatiky (4 díly), Praha, Leda 2009
Čermák, F. , Lexikon a sémantika, Praha, NLN 2010.
Filipec, J. – Čermák, F., Česká lexikologie, Praha, Academia 1985.
Grossman. M. - Rainer, F., La formazione delle parole in italiano, Tübingen, Niemeyer 2004.
Ježek, E., Lessico. Classi di parole, strutture, combinazioni, Bologna, Il Mulino 2005.
Lurati, O., Dizionario dei modi di dire, Milano, Garzanti Grandi Opere, 2001.
Partesotti, M., Tosi, R., Di cotte e di crude... La cucina nella fraseologia italiana e spagnola, Rimini, Panozzo Editore 2009
Quartu, M., Dizionario dei modi di dire della lingua italiana, Milano, Rizzoli (coll. BUR) 2000.
Sorge, P., Dizionario dei modi di dire della lingua italiana: origine e significato delle frasi idiomatiche e delle forme proverbiali rare e comuni, Roma, Newton & Compton, 2001.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html