Fenomén kimčchi jako spojnice tradiční a moderní korejské kultury
Thesis title in Czech: | Fenomén kimčchi jako spojnice tradiční a moderní korejské kultury |
---|---|
Thesis title in English: | Kimchi as a connecting line between traditional and modern Korean culture |
Key words: | kimčchi|tradiční korejská kultura|korejské jídlo|K-food|modernizace|kulturní globalizace|hallju |
English key words: | kimchi|traditional Korean culture|korean food|K-food|modernization|cultural globalization|hallyu |
Academic year of topic announcement: | 2016/2017 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Sinology (21-KSI) |
Supervisor: | PhDr. Tomáš Horák, Ph.D. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 27.05.2017 |
Date of assignment: | 08.06.2017 |
Administrator's approval: | not processed yet |
Confirmed by Study dept. on: | 07.11.2017 |
Date and time of defence: | 14.06.2018 09:00 |
Date of electronic submission: | 11.05.2018 |
Date of proceeded defence: | 14.06.2018 |
Submitted/finalized: | committed by student and finalized |
Opponents: | Mgr. Vladislava Mazaná, Ph.D. |
Guidelines |
Řešitel(ka) na základě dostupné literatury systematicky popíše fenomén kimčchi jako jedné z mála součástí tradiční korejské kultury, která úspěšně přežívá jako součást každodenního života globalizované korejské společnosti. Nejprve se pokusí stručně popsat doložitelnou historii této potraviny v rámci korejských kulturních dějin a její postupný vývoj od prvních zmíněných počátků do současné nejrozšířenější podoby. Dále se zaměří na popis druhové pestrosti, resp. extenzi pojmu kimčchi v moderní korejštině s popisem základních surovin a výrobních postupů s možnými regionálními variacemi. Po tomto základním představení se pokusí o zmapování měnící se role kimčchi nejen jako základní potraviny korejské kuchyně, ale též jako nedílné součásti vlastní kulturní identity moderního korejského národa. Konkrétněji může věnovat pozornost změnám souvisejícím s přípravou, skladováním a konzumací této potraviny v korejských rodinách s využitím statistik objemů doma připravovaného a průmyslově vyráběného kimčchi, importu kimčchi ze zahraničí, prodeje speciálních kimčchi chladniček, orientační celkové spotřeby a spotřeby na hlavu atd. V další části zmapuje snahy o globalizaci a export kimčchi v rámci brandingu korejské kultury, doprovázené vznikem kimčchi muzeí a výzkumných ústavů, pořádáním kimčchi festivalů apod. Na závěr se pokusí zhodnotit skutečné postavení kimčchi v současné Koreji, ať už z hlediska jeho zastoupení v jídelníčku mladší generace, tak jako součásti dovnitř i navenek prezentovaného obrazu svébytné a originální korejské kultury. |
References |
Prameny: Kim Mandžo; Kimčchi kjonmullok (Záznamy o kimčchi), Design house, 2008, ISBN 9788970419879 I Čcholho, An Poson: Kimčchie kwanhan munhončok kočchal (Přehled záznamů o kimčchi), Hankuk siksenghwal munhwa hakhoči, roč. 10, č. 4 (1995) Literatura: Pak Čerin; Tchongkimčchi, Tchangsengui joksa (Kimčchi, historie zrození), Minsokwoon, 2013, ISBN 9788928504350 Kim Suknjon (et al.): Kimčchi (Kimčchi), Tonga ilbosa, Soul, 2003, ISBN 89-7090-335-6 Kimčchi pekkwa sadžon (Encyclopedia of Kimchi), Yuhansa, 2004, ISBN 9788977225343 Kim Sukhui: Hankukinui umsik, Kimčchi (Korejské jídlo, kimčchi), Ihwa joča tehakkjo, Soul, 2010, ISBN 9788973007783 Pak Čerin; Čoson side kimčchiui tchanseng (Zrození kimčchi dynastie Čŏson), Minsokwoon, 2013, ISBN 9788928504343 I Čcholho, An Poson: Kimčchie kwanhan munhončok kočchal (Přehled literatury o kimčchi), Hankuk siksenghwal munhwa hakhoči, roč. 10, č. 4 (1995) Pak Konjong: Pečchu kimčchiui čerjo čongrju pchjočunhwa (Standardizace surovin kimčchi). Hankuk sikpchum kwahak hakhoči, roč. 30. č. 6 (1998), ISSN 0367-6293 Kim Sunča: Kimčchi sanopui hjontehwarul uhan ero (Éra modernizace kimčchi průmyslu). Sikpchum sanopkwa jongjang, roč. 6, č. 3 (2001), ISSN 1226-3338 Čcho Hongsik: Hankukinui sengmjong, kimčchi (Život Korejců, kimčchi), Soul, 1995, ISBN 89-418-0135-4 I Čchunjong; Kimčchiui joksawa jure (Historie a původ kimčchi), Songnam: Čisik maul, 2016, ISBN 978-89-962899-7-5 03910: \5000+ Han Čonghje: Kimčchi (Kimčchi), Songantang, Soul, 1997, ISBN 89-315-7073-2 |