Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Jídlo v korejském buddhismu
Thesis title in Czech: Jídlo v korejském buddhismu
Thesis title in English: Food in Korean Buddhism
Key words: korejský buddhismus|jídlo|rituál|oběť
English key words: Korean Buddhism|Food|ritual|offering
Academic year of topic announcement: 2016/2017
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Sinology (21-KSI)
Supervisor: Mgr. Marek Zemánek, M.A., Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 19.05.2017
Date of assignment: 25.05.2017
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 30.05.2017
Date and time of defence: 30.01.2020 09:00
Date of electronic submission:27.12.2019
Date of proceeded defence: 30.01.2020
Submitted/finalized: committed by student and finalized
Opponents: doc. PhDr. Miriam Löwensteinová, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
Studentka se v diplomové práci bude věnovat významu a roli jídla v korejském buddhismu. Práce bude vycházet z terénního výzkumu v jižní Koreji, primárně v klášteře Čidžang čongsa, který patří k řádu Pomnjun, jedné z „ženatých“ tradic současného korejského buddhismu, a zároveň je specializovaný na rituální praxi. Studentka proto bude studovat roli jídla jak v rituálu, tak mimo něj. Bude si všímat vztahu „obětin“ a „běžného“ jídla v kontextu konkrétního klášterního prostředí. Zaměří se na role aktérů, kteří s jídlem pracují. Za účelem komparace diplomantka dále provede terénní výzkum v klášterech Časongsa v Kwangdžu a Pongwonsa v Soulu. Teoretický rámec práce bude vycházet ze základních antropologických teorií (Douglas, Levi-Strauss, Geertz). Studentka se v práci kriticky vymezí vůči recentnímu konceptu klášterního jídla (sačchal umsik). Jádrem práce bude popis současné praxe zasazený do obecného korejského náboženského kontextu.
References
Prameny
Paekp’a Kŭngsŏn. Chakpŏp Kwigam [Předpis pro buddhistické rituály]. Translated by Tujae Kim. Ch’op’an. Han’guk Pulgyo Chŏnsŏ. Chosŏn 1. Sŏul-si: Tongguk Taehakkyo Ch’ulp’anbu, 2010.
Sim, Sang-hyŏn. Pulgyo Ŭisik Kangnon V: Sangju Kwŏn’gong Sang [Podrobný komentář k buddhistickým rituálům V: Obětování věčně dlícím božstvům - první díl]. Hanguk pulgyo chulp’anbu, 2001.
———. Pulgyo Ŭisik Kangnon VI: Sangju Kwŏn’gong Ha [Podrobný komentář k buddhistickým rituálům V: Obětování věčně dlícím božstvům - druhý díl]. Hanguk pulgyo chulp’anbu, 2001. Taehan pulgyo chogyejong.
Pulgyo sangyong ŭirye chip [Sbírka standardních buddhistických rituálů]. Sŏul: Chogyejong ch’ulp’ansa, 2013.


Literatura
Bell, Catherine M. Ritual: Perspectives and Dimensions. New York: Oxford University Press, 1997.
———. Ritual Theory, Ritual Practice. New York: Oxford University Press, 1992.
Counihan, Carole, and Penny Van Esterik, eds. Food and Culture: A Reader. 3 edition. New York: Routledge, 2012.
Douglas, Mary. Purity and Danger: An Analysis of Concepts of Pollution and Taboo. London ; New York: Routledge, 2002.
Garrett, Frances, Andrew Erlich, Nicholas Field, Barbara Hazelton, and Matthew King. “Narratives of Hospitality and Feeding in Tibetan Ritual.” Journal of the American Academy of Religion 81, no. 2 (June 2013): 491–515.
Geertz, Clifford, ed. Myth, Symbol, and Culture. New York: W. W. Norton & Company, 1974.
Hertz, Robert. Death and the Right Hand. Translated by Rodney Needham and Claudia Needham. Reprinted. Religion, Rites and Ceremonies, in 5 volumes ; 4. London: Routledge, 2004.
Ku, Mirae. Hangugin Ŭi Chugŭm Kwa Sasipku Chae [Smrt u Korejců a rituál 49. dne]. Ch’op’an. Sŏul: Minsogwŏn, 2009.
Levi-Strauss, Claude. “Culinary Triangle.” Partisan Review 33 (October 15, 1966): 586–95.
Sim, Sang-hyŏn. “Sisik kwa Yongbane Tehan Kochal (Studie rituálů "obětování potravy" a "obětování jídla duchům". ,” no. 72 (2014): 185–217.
Sterckx, Roel. Food, Sacrifice, and Sagehood in Early China. 1st ed. New York: Cambridge University Press, 2011.
Yi, Sŏng’un. “Pulgyo yebul ŭi ŭimi wa haengbŏp [The meaning of Buddhism Buddhist worship and How to do it (sic!)].” Chŏngt’ohak yŏngu 16 (2011): 85–112.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html