Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Káva v českých zemích
Thesis title in Czech: Káva v českých zemích
Thesis title in English: Coffee in Bohemia
Key words: káva|historie kávy|kultura kávy|kavárna|každodenní život
English key words: coffee|history of coffee|culture of coffee|café|everyday life
Academic year of topic announcement: 2015/2016
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute of Ethnology (21-UETN)
Supervisor: Mgr. Karel Šima, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 26.03.2016
Date of assignment: 26.03.2016
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 01.04.2016
Date and time of defence: 06.09.2018 09:00
Date of electronic submission:06.08.2018
Date of proceeded defence: 06.09.2018
Submitted/finalized: committed by student and finalized
Opponents: doc. PhDr. Irena Štěpánová, CSc.
 
 
 
Guidelines
Předmětem bakalářské práce je historický vývoj kultury kávy v českých zemích. V úvodní teoretické části bude zhodnocena literatura a načrtnut koncept terénního výzkumu. V následující kapitole bude podán nástin historie kávy a její postupné rozšiřování. Zvláštní oddíl se soustředí na přijetí a zdomácnění kávy v českých zemích. Současnou situaci kultury přípravy a pití kávy v ČR doplní praktická část – zúčastněné pozorování a kvalitativní výzkum.
References
Allen, S., The Devil’s Cup: Coffee, the Driving Force in History, Conongate Books, 2001.
Dufek, O., Káva známá i neobyčejná, Čestlice, Nakladatelství Pavla Momčilová, 2000.
Hoffmann, J., The World Atlas of Coffee, from beans to brewing – Coffees Explorer, Explained and Enjoyed, Great Britain, An Hachette UK Company, 2014.
Kadlec, J., Káva, Praha, Nakladatelství M. Knapp, 1936.
Normannová, J., Káva, Bratislava, Champagne Avantgarde, 1992.
Rettigová, M. D.: Kafíčko a vše, co je sladkého / sto předpisů, kterak se všeliké nápoje i to, co je k přikousnutí, při besedách aneb společnostech paní a pánů, ráno, odpoledne i večer připravovati mají od M. D. Rettigové, podle původního vydání z roku 1845 zpracovali Hana, Lubomír a Ondřej Švehelkovi, Litomyšl 2015.
Stephenson, T., The Curious Baristas Guide to Coffee, Ryland Peters and Small, 2015.
Schoenholt, D., Parker, S. F., Coffee – Philosophy for Everyone: Grounds for Debate, John Wiley and Son, 2011.
Wild, A., Black Gold: The Dark History of Coffee, Harper Perennial, 2010.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html