Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Českobudějovická společnost v 19. století optikou pivní kultury
Thesis title in Czech: Českobudějovická společnost v 19. století optikou pivní kultury
Thesis title in English: The Budweiser society in the 19th century from the perspective of beer culture
Key words: České Budějovice|dějiny konzumu|hostinec|nacionalismus|pivo|pivovar|živnostenská společenstva
English key words: Budweis|history of consumption|public house|nationalism|beer|beer brewery|trade community
Academic year of topic announcement: 2014/2015
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Auxiliary Historical Sciences and Archive Studies (21-KPVHAS)
Supervisor: doc. PhDr. Jiří Šouša, CSc.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 21.05.2015
Date of assignment: 21.05.2015
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 27.05.2015
Date and time of defence: 12.09.2017 07:30
Date of electronic submission:22.08.2017
Date of proceeded defence: 12.09.2017
Submitted/finalized: committed by student and finalized
Opponents: PhDr. Mgr. Daniel Kovář
 
 
 
Guidelines
Diplomová práce navazuje na předchozí práci bakalářskou, v níž byla zmapována otázka provozování hostinců v Českých Budějovicích od šestnáctého do počátku 19. století a nastíněno postavení hostinských cechů mezi cechy ostatních řemesel a živností.
V diplomové práci bude na provozování hostinské živnosti nahlíženo ze dvou úhlů: z hlediska správního bude stručně shrnut vývoj cechovní organizace a zachycen její přechod k živnostenským společenstvům s důrazem na to, jak se tyto proměny odrážely v pracovním životě provozovatelů pohostinství.
Samotným jádrem práce pak bude náhled na hostince a hospody jako na významná dějiště společenského života a konzumu, na jehož pozadí budou demonstrovány sociální a národnostní poměry v Českých Budějovicích během 19. a v první polovině 20. století.
Předběžná osnova práce:
Úvod (vymezení tématu, cíle práce, metody)
Shrnutí dosavadního bádání, prameny
Z historie provozování hostinské živnosti a pivovarnictví (s důrazem na České Budějovice)
Českobudějovické pivovary a konzumace piva na lokální úrovni
Od hostinského cechu k živnostenskému společenstvu (na příkladu Českých Budějovic)
Spolky, společenstva a hospody
Nástin sociálního, národnostního a politického vývoje v Českých Budějovicích v 19. století
Závěr (zhodnocení získaných poznatků a jejich zasazení do širšího historického kontextu)
Seznam užitých pramenů a literatury
Přílohy
References
Seznam pramenů a literatury:
Archivní prameny
SOkA ČB – Archiv města České Budějovice, fondové odd. 1868 – 1928, spisový a účetní materiál.
SOkA ČB – Okresní úřad České Budějovice I., 1850 – 1945.
SOkA ČB – Živnostenská společenstva České Budějovice, 1860 – 1949.
SOkA ČB – Cech hostinských.AHMP – Cech šenkýřů a výčepníků Praha.AHMP – Společenstvo hostinských a výčepních Praha.
NA – Cirkuláře a vyhlášky II, 1849 – 1918.
Tištěné prameny:
Dobová periodika
Literatura:
BINDER, Milan; SCHINKO, Jan: Zaniklé hospody Českých Budějovic. České Budějovice 2012.
Encyklopedie Českých Budějovic. České Budějovice 2006.
HAUPT, Heinz-Gerhard: Konsum und Handel: Europa im 19. und 20. Jahrhundert. Göttingen 2003.
KLEINSCHMIDT, Christian: Konsumgesellschaft. Göttingen 2008.
KOVÁŘ, Daniel: Budějovický poutník aneb Českými Budějovicemi ze všech stran. Praha 2006.
NIKRMAJER, Leoš; PETRÁŠ, Jiří: Průvodce po budějovických hostincích a kapitoly z jihočeské pivní historie. České Budějovice 1999.
Sandgruber, Roman. Die Anfänge der Konsumgesellschaft: Konsumgüterverbrauch, Lebensstandard und Alltagskultur in Österreich im 18. und 19. Jahrhundert. München 1982.
SEDLMEYER, Karl Adalbert: Budweis: Budweiser und Stritschitzer Sprachinsel.Miesbach 1979.
ZÍBRT, Čeněk; PILÍKOVÁ, Klára: Z historie piva. Praha 2013.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html