Komentovaný překlad: Michael Pollan, Food Rules. Penguin Books 2009, s. 15-67
Thesis title in Czech: | Komentovaný překlad: Michael Pollan, Food Rules. Penguin Books 2009, s. 15-67 |
---|---|
Thesis title in English: | Commented translation: Michael Pollan, Food Rules. Penguin Books 2009, pp. 15-67 |
Key words: | potraviny, složení potravin, živiny, jídelníček, tuky, sacharidy |
English key words: | food products, food ingredients, nutrients, diet, fats, carbohydrates |
Academic year of topic announcement: | 2014/2015 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Institute of Translation Studies (21-UTRL) |
Supervisor: | Mgr. Zuzana Šťastná, Ph.D. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 25.11.2014 |
Date of assignment: | 26.11.2014 |
Administrator's approval: | not processed yet |
Confirmed by Study dept. on: | 10.12.2014 |
Date and time of defence: | 20.06.2016 09:00 |
Date of electronic submission: | 13.05.2016 |
Date of proceeded defence: | 20.06.2016 |
Submitted/finalized: | committed by student and finalized |
Opponents: | doc. PhDr. Zuzana Jettmarová, M.Sc., Ph.D. |
Guidelines |
Proveďte důkladnou překladatelskou analýzu původního textu a v rámci přípravy na překlad se seznamte i s českou verzí jiného autorova textu na podobné téma - Dilema všežravce. Text přeložte a v komentáři popište zvolenou metodu překladu, jednotlivé překladatelské postupy i posuny, k nimž v překladu došlo. |
References |
Základní doporučená literatura: BAKER, M. In Other Words: A coursebook on translation. Londýn: Routledge, 1992. ISBN 0-415-03086-2 ČECHOVÁ, M. Současná česká stylistika 2003 KUFNEROVÁ, Z. Překládání a čeština. Jinočany: H&H, 1994. ISBN 80-85787-14-8 NEWMARK, P. A Textbook of Translation. Singapur: Prentice Hall, 1988. ISBN 0-13- 912593-0 NORD, CH. Text analysis in translation: theory, methodology and didactic application of a model for translation-oriented text analysis. Amsterdam: Rodopi, 1991. ISBN 90-5183-311-3 POLLAN M.: Dilema všežravce. Praha: Argo, Dokořán, 2013. Plus další odborná literatura k tématu zdravé výživy. |