Ústřední role jídla v čínském starověku
Thesis title in Czech: | Ústřední role jídla v čínském starověku |
---|---|
Thesis title in English: | The Crucial Role of Food in Early China |
Key words: | Čína|starověk|dynastie Východní Zhou|zemědělské plodiny|maso|alkohol|obřady|předkové|obětování|hostiny|dochované texty |
English key words: | China|antiquity|Eastern Zhou Dynasty|agricultural crop|meat|alkohol|ritual|ancestors|sacrifice|feasts|surviving texts |
Academic year of topic announcement: | 2013/2014 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Sinology (21-KSI) |
Supervisor: | doc. Mgr. Jakub Maršálek, Ph.D. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 20.03.2014 |
Date of assignment: | 20.03.2014 |
Administrator's approval: | not processed yet |
Confirmed by Study dept. on: | 26.03.2014 |
Date and time of defence: | 11.09.2017 08:00 |
Date of electronic submission: | 25.06.2017 |
Date of proceeded defence: | 11.09.2017 |
Submitted/finalized: | committed by student and finalized |
Opponents: | Mgr. Ondřej Škrabal |
Guidelines |
Řešitelka se ve své práci bude - na základě sekundární literatury v západních jazycích i čínštině a s přihlédnutím k pramenům - věnovat problematice stravy a jejího společenského a rituálního významuv čínském starověku, a to především se zřetelem k době Válčících států (453-221 př. n. l.), pro kterou je již k dispozici vícero údajů. Geograficky se soustředí hlavně na "centrální" oblast čínské civilizace v severní Číně u Žluté řeky. V úvodu ve stručnosti obecněji pojedná o kulturním a společenském významu potrav a stravování s podtržením konkrétních aspektů relevantních pro kulturu čínskou; dále představí základní suroviny a způsoby úpravy pokrmů ve starověké Číně. V další části práce bude věnovat pozornost kulturním, společenským a rituálním konotacím potravy a stravování ve starověké Číně. |
References |
Chang, K. C. 1977: Food in Chinese Culture: Antropological and Historical Perspectives. Yale: Yale Unicersity Press. Hölmann, T. 2013: The Land of the Five Flavors: A Cultural History of Chinese Cuisine (Arts and Traditions of the Table: Perspectives on Culinary History). Columbia University Press. Chuci Zuozhuan |