Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Kritické soudy a standard vkusu podle Davida Humea
Thesis title in Czech: Kritické soudy a standard vkusu podle Davida Humea
Thesis title in English: Critical Judgments and the Standard of Taste according to David Hume
Key words: standard vkusu, sentiment, mravní smysl, jemnost vkusu, souzení, David Hume
English key words: standard of taste, sentiment, moral sense, delicacy of taste, judgment, David Hume
Academic year of topic announcement: 2013/2014
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute of Philosophy and Religious Studies (21-UFAR)
Supervisor: doc. Jakub Jirsa, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 13.01.2014
Date of assignment: 13.01.2014
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 20.01.2014
Date and time of defence: 12.02.2015 10:00
Date of electronic submission:19.12.2014
Date of proceeded defence: 12.02.2015
Submitted/finalized: committed by student and finalized
Opponents: prof. PhDr. Karel Thein, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
V první části práce se zaměřím na Humeovo pojetí morálních a estetických soudů. Podle Humea jsou soudy založeny nikoli na rozumu nebo poznání, nýbrž na „sentimentu“, tedy na emocích. Úloha rozumu je spíše pomocná (nicméně stále důležitá). Dále se budu zabývat tím, jak se na základě různých morálních emocí může ustavit jakýsi standard. Uvidíme tedy, že založení soudů na emocích nevede u Humea k čirému subjektivismu. Ve druhé části se pokusím důkladněji rozebrat esej Of the Standard of Taste, ve kterém Hume m.j. přichází s jiným druhem standardu než v oblasti morální. Jedním z problémů, které chci prozkoumat, je vztah „morálního“ a „estetického“ standardu. Dále mi půjde o důležitost úlohy, kterou Hume přikládá „vytříbenému“ sentimentu (jakožto původci soudů) v různých oblastech lidské činnosti. Jak Hume říká: „Příroda nás s absolutní a nekontrolovatelnou nutností předurčila k souzení, stejně jako k dýchání a cítění.“
References
Primární literatura:
HUME, David:
1. A Treatise of Human Nature.
2. An Inquiry Concerning the Human Understanding.
3. An Inquiry Concerning the Principles of Morals.
4. Of the Delicacy of Taste and Passion.
5. Of the Standard of Taste.
6. Of Simplicity and Refinement in Writing.
7. The Sceptic.
In: The Philosophical Works of David Hume. In Four Volumes. Edinburgh: Adam Black and William Tait, 1826.
8. HUME, David. Zkoumání o lidském rozumu. Přeložil Josef Moural. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1996, 235 s.

Sekundární literatura
1. BLACKBURN, Simon, “Hume on the Mezzanine Level,” Hume Studies, 1993, 19 (2). s. 273–288.
2. JONES, Peter. “Hume's Literary and Aesthetic Theory,” in David Fate Norton (ed.), The Cambridge Companion to Hume, Cambridge: Cambridge University Press, 1993. s. 255–280.
3. MACMILLAN, Claude. “Hume, Points of View and Aesthetic Judgments”, The Journal of Value Inquiry, 20, 1986. s. 109–23.
4. MARSHALL, David. “Arguing by Analogy: Hume's Standard of Taste,” Eighteenth-Century Studies, 28, 1995. s. 323-43.
5. RÖD, Wolfgang. Novověká filosofie II. Vyd. 1. Praha: OIKOYMENH, 2004, 579 s. ISBN 80-7298-109-9.
6. SMITH, Norman Kemp. The philosophy of David Hume: a critical study of its origins and central doctrines. Houndmills: Palgrave MacMillan, 2005.
7. STROUD, Barry. Hume. London: Routledge, 2003.
8. WIEAND, Jeffrey. “Hume's Two Standards of Taste,” Philosophical Quarterly, 34, 1983. s. 129–42.
9. WIGGINS, David. “A Sensible Subjectivism?” in Needs, Values, Truth, 3rd edition, Oxford: Clarendon Press, 1998, s. 185–210.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html