Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Jazykové prostředky současné francouzštiny v odborné oblasti zdravé výživy.
Thesis title in Czech: Jazykové prostředky současné francouzštiny v odborné oblasti zdravé výživy.
Thesis title in English: Linguistic devices of present french language in the field of healthy diet.
Key words: francouzština, textová lingvistika, zdravá výživa, zdravý životní styl, kvalita potravin
English key words: french language, text linguistic, healthy diet, healthy lifestyle,food quality
Academic year of topic announcement: 2012/2013
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute of Romance Studies (21-URS)
Supervisor: PhDr. Hana Loucká, CSc.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 10.06.2013
Date of assignment: 11.06.2013
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 10.07.2013
Date and time of defence: 24.06.2015 09:30
Date of electronic submission:21.05.2015
Date of proceeded defence: 24.06.2015
Submitted/finalized: committed by student and finalized
Opponents: PhDr. Olga Nádvorníková, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
1.část
Funkční stylová oblast odborné francouzštiny, typologické vymezení textů dané odborné oblasti a jazyková charakteristika stylové oblasti odborných textů.

2.část
Rozbor výstavby konkrétních zkoumaných textů a užití jazykových prostředků ve vztahu k typu textu: kritéria výběru vzhledem k zaměření a ke konkrétní komunikativní situaci, komunikativní funkci, komunikativní strategii a diskurzívním postupům; charakteristika morfosyntaktických prostředků; slovní zásoba – terminologie, slovotvorné a pojmenovávací postupy.
References
ADAM,J. M. Types de textes ou les genres de discours? Comment classer les textes qui disent DE et COMMENT FAIRE?, Langages, 141, pp.10-28, mars 2001.
GUILBERT, L. La créativité lexicale, Larousse, 1975.
CHLOUPEK,J. a kol. Stylistika češtiny, SPN, Praha 1991.
JEDLIĆKA – FORMÁNKOVÁ– REJMÁNKOVÁ, Základy české stylistiky, Praha,1970.
LOUCKÁ, H. La communication verbale et le texte, Karolinum – Univerzita Karlova, Praha, 2010.
VIGNER, G. La didactique du français fonctionnel, Hachette, 1980.

PIŤHA, Jan a POLEDNE, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Vyd. 1. Praha: Grada, 2009.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html