Boj proti hladu ve světě pomocí GMOs (geneticky modifikovaných organismů): kritická analýza diskurzů
Thesis title in Czech: | Boj proti hladu ve světě pomocí GMOs (geneticky modifikovaných organismů): kritická analýza diskurzů |
---|---|
Thesis title in English: | Fighting global hunger through GMOs (genetically modified organisms): a critical analysis of discourses |
Academic year of topic announcement: | 2020/2021 |
Thesis type: | diploma thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Social Geography and Regional Development (31-340) |
Supervisor: | prof. RNDr. Josef Novotný, Ph.D. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 05.12.2020 |
Date of assignment: | 05.12.2020 |
Confirmed by Study dept. on: | 05.12.2020 |
Preliminary scope of work |
Genetické modifikace organismů (GMOs) jsou v dnešní době dostupnější než kdy dříve. Velký potenciál nabízejí nové technologie mimo jiné v zemědělské sféře, jako například pro pěstování odolnějších či výživnějších zemědělských plodin, jejichž využití by zejména v rozvojových zemích mohlo být podle některých vědců revoluční. Debata spojená s GMOs je však velmi polarizovaná a jiní odborníci se k problematice staví kritičtěji. Vyvstává totiž mnoho otázek týkajících se například sociální a environmentální udržitelnosti GMOs. Tato diplomová práce bude s využitím postupů kritické analýzy diskurzu studovat narativy související s využitém GMOs pro snižování hladu ve světě. Výzkumná otázka: Nakolik a jakým způsobem (jakými narativy či diskurzivními praktikami) je využití GMOs spojováno s otázkami boje proti hladu ve světě? Metoda: Kritická diskurzivní analýza. Analyzované materiály: Bude stanoveno (možná konfrontace pozic/narativů: vědců, politiků, médií, NGOs) Relevantní teorie a koncepty: Teorie potravinových režimů (obecné zarámování problematiky), neo-malthusiánství a (neo)produktivistické paradigma v přístupu k potravinové bezpečnosti a kritika tohoto Inspirace: Cook, G. (2004). Genetically modified language: the discourse of arguments for GM crops and food. Routledge. Stone, G. D., & Glover, D. (2011). Genetically modified crops and the ‘food crisis’: discourse and material impacts. Development in Practice, 21(4-5), 509-516. Glover, D. (2010). The corporate shaping of GM crops as a technology for the poor. The Journal of Peasant Studies, 37(1), 67-90. Holt Giménez, E., & Shattuck, A. (2011). Food crises, food regimes and food movements: rumblings of reform or tides of transformation?. The Journal of peasant studies, 38(1), 109-144. |