Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Vliv riboflavinu na produkci a zhášení singletního kyslíku
Thesis title in Czech: Vliv riboflavinu na produkci a zhášení singletního kyslíku
Thesis title in English: Influence of ribofllavin on generation and quenching of singlet oxygen
Key words: singletní kyslík|luminiscence|riboflavin|excitatční energie|doba života
English key words: singlet oxygen|luminescence|riboflavin|excitation energy|lifetime
Academic year of topic announcement: 2019/2020
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO)
Supervisor: doc. RNDr. Roman Dědic, Ph.D.
Author: Bc. Jan Moučka - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 09.10.2019
Date of assignment: 24.10.2019
Confirmed by Study dept. on: 27.11.2019
Date and time of defence: 08.07.2021 09:00
Date of electronic submission:27.05.2021
Date of submission of printed version:27.05.2021
Date of proceeded defence: 08.07.2021
Opponents: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
1. stručné seznámení se s reaktivními formami kyslíku a fotodynamickou terapií
2. zvládnutí měření na aparatuře pro časově rozlišenou luminiscenci singletního kyslíku
3. rešerše publikovaných výsledků
4. měření luminiscence singletního kyslíku a tripletů fotosensibilizátorů v roztocích s různou koncentrací ribflavinu
References
[1] GILBERT, D. L. - COLTON, C. A. (Ed.). Reactive Oxygen Species in Biological Systems: An Interdisciplinary Approach. New York : Kluwer Academic Publishers, 2002.
[2] LAKOWICZ, J. R. Principles of Fluorescence Spectroscopy. Berlin : Springer, third edition, 2006. ISBN 978-0387-31278-1.
[3] SHIMIZU, R. - YAGI, M. - KIKUCHI, A. Suppression of riboflavin-sensitized singlet oxygen generation by L-ascorbic acid, 3-O-ethyl-L-ascorbic acid and Trolox, Journal of Photochemistry & Photobiology, B: Biology, 2019, vol. 191, p. 116-122.
Preliminary scope of work
Riboflavin (vitamín B2) se účastní řady procesů v organismu. Je součástí některých nápojů (pivo), kde může působit jako antioxidant. Může být zhášečem singletního kyslíku, ale i jeho fotosensibilizátorem. Cílem práce bude prostudovat zhášení a případnou fotogeneraci singletního kyslíku v roztocích s riboflavinem pomocí časově rozlišené luminiscence.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html