Vliv riboflavinu na produkci a zhášení singletního kyslíku
Thesis title in Czech: | Vliv riboflavinu na produkci a zhášení singletního kyslíku |
---|---|
Thesis title in English: | Influence of ribofllavin on generation and quenching of singlet oxygen |
Key words: | singletní kyslík|luminiscence|riboflavin|excitatční energie|doba života |
English key words: | singlet oxygen|luminescence|riboflavin|excitation energy|lifetime |
Academic year of topic announcement: | 2019/2020 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO) |
Supervisor: | doc. RNDr. Roman Dědic, Ph.D. |
Author: | Bc. Jan Moučka - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 09.10.2019 |
Date of assignment: | 24.10.2019 |
Confirmed by Study dept. on: | 27.11.2019 |
Date and time of defence: | 08.07.2021 09:00 |
Date of electronic submission: | 27.05.2021 |
Date of submission of printed version: | 27.05.2021 |
Date of proceeded defence: | 08.07.2021 |
Opponents: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Guidelines |
1. stručné seznámení se s reaktivními formami kyslíku a fotodynamickou terapií
2. zvládnutí měření na aparatuře pro časově rozlišenou luminiscenci singletního kyslíku 3. rešerše publikovaných výsledků 4. měření luminiscence singletního kyslíku a tripletů fotosensibilizátorů v roztocích s různou koncentrací ribflavinu |
References |
[1] GILBERT, D. L. - COLTON, C. A. (Ed.). Reactive Oxygen Species in Biological Systems: An Interdisciplinary Approach. New York : Kluwer Academic Publishers, 2002.
[2] LAKOWICZ, J. R. Principles of Fluorescence Spectroscopy. Berlin : Springer, third edition, 2006. ISBN 978-0387-31278-1. [3] SHIMIZU, R. - YAGI, M. - KIKUCHI, A. Suppression of riboflavin-sensitized singlet oxygen generation by L-ascorbic acid, 3-O-ethyl-L-ascorbic acid and Trolox, Journal of Photochemistry & Photobiology, B: Biology, 2019, vol. 191, p. 116-122. |
Preliminary scope of work |
Riboflavin (vitamín B2) se účastní řady procesů v organismu. Je součástí některých nápojů (pivo), kde může působit jako antioxidant. Může být zhášečem singletního kyslíku, ale i jeho fotosensibilizátorem. Cílem práce bude prostudovat zhášení a případnou fotogeneraci singletního kyslíku v roztocích s riboflavinem pomocí časově rozlišené luminiscence. |