Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Eliminace napadení balených potravi skladištními členovci
Thesis title in Czech: Eliminace napadení balených potravi skladištními členovci
Thesis title in English: Elimination of the packaged food infestation by stored product arthropods
Key words: potraviny, skladování, roztoči, hmyz, obalová technika,
English key words: food, storage, mites, insects, food packages
Academic year of topic announcement: 2013/2014
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute for Environmental Studies (31-550)
Supervisor: doc. Jan Hubert, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 30.04.2014
Date of assignment: 30.04.2014
Confirmed by Study dept. on: 30.04.2014
Preliminary scope of work
Pro udržení kvality skladovaných potravin je nezbytné využít obalovou techniku jako fyzikální bariéru ochraňující potraviny. Různé potraviny jsou rozdílně napadány skladištními členovci a mají různé nároky na ochranu během skladování. Během skladování potravin může vlivem vlhkosti dojít ke zkažení potravin tak, že nejsou akceptovatelné pro konzumaci. V navrhovaném projektu se zaměřujeme na skladištní členovce (roztoče a hmyz), které způsobují zkažení skladovaných, balených potravin, zvláště ve vlhkém a teplém prostředí. V diplomové práci budou testovány obalové folie pro rýži, mouku, těstoviny a sušené ovoce. Cílem bude docílit zlepšení ve zdokonalení bariérové funkce obalů před průnikem škůdců. Ochrana balených potravin před skladištními škůdci má významný vliv na životní prostředí, tj. zamezuje zkažení a likvidaci potravin, které jsou zbytečnou zátěží pro životní prostředí. Projekt vede k optimalizaci obalové techniky, která je náročná na výrobu a zatěžuje životní prostředí především produkcí CO2. Student získá dovednosti v přípravě a organizování experimentu, chovu laboratorního hmyzu/roztočů, vyhodnocování dat a mikroskopie.
Preliminary scope of work in English
All types of food need some form of packaging to keep its quality during storage. However, different foods have different sensitivity to infestation and have to be protected from different things during their storage. In many cases development of rancidity and moisture related issues sets the sensory accepted limit for storage but actual hygienic restrictions might have spoiled stored food before this. The thesis deals with actual food spoilage by pest arthropods (insects and mites) during storage, mainly in humid and warm warehouse environments. The solution is given by improving the package foils for packaged rice, flour, pasta and dried fruits. Arthropod protection will not only make more food available for human consumption but lessen the burden on the environment by minimizing food spoilage. The thesis is addressed to the issue of the environment protection by minimizing food package as the way to decrease waste product and CO2 production. The protective effect of packaging reduces the environmental load due to production of foods produced but not eaten, due to the pest contamination. The student obtains skills in experiment design, rearing of laboratory insects/mites, data analyses and microscopy.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html