Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Měření koncentrace rozpuštěného kyslíku ve vodě, pivu a organických rozpouštědlech
Thesis title in Czech: Měření koncentrace rozpuštěného kyslíku ve vodě, pivu a organických rozpouštědlech
Thesis title in English: Measurements of Dissolved Oxygen in Water, Beer and Organic Solvents
Academic year of topic announcement: 2010/2011
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO)
Supervisor: doc. RNDr. Roman Dědic, Ph.D.
Author:
Advisors: RNDr. Miroslav Dienstbier
RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
Ing. Alexandr Mikyška
Guidelines
1. seznámení se s principy jednotlivých technik určování koncentrace rozpuštěného kyslíku v různých prostředích a rozpouštědlech
2. rešerše dosud publikovaných dat
3. výběr vhodných metod z hlediska citlivosti a použitelnosti pro zkoumané materiály
4. experimentální ověření vhodnosti jednotlivých metod z hlediska jejich aplikce

References
[1] DVOŘÁK, J. - KORYTA, J. Elektrochemie. Praha : Academia, 3 edition, 1983.
[2] LAKOWICZ, J. R. Principles of Fluorescence Spectroscopy. Berlin : Springer, third edition, 2006. ISBN 978-0387- 31278-1.
[3] O'NEAL, D. P. et al. Oxygen Sensor Based on the Fluorescence Quenching of a Ruthenium Complex Immobilized in a Biocompatible Poly(Ethylene Glycol) Hydrogel. IEEE Sensors Journal. December 2004, 4, 6, s. 728-734.
Preliminary scope of work
Přesné určování koncentrace kyslíku rozpuštěného v prostředích vodných a organických rozpouštědel je klíčové pro řadu laboratorních i technologických aplikací. Při spektroskopických měřeních je nezbytné pro určování kvantových výtěžků produkce singletního kyslíku fotosensibilizátory ve fotodynamické terapii (PDT) onkologických a dalších chronických onemocnění a pro korektní vyhodnocování koncentračních závislostí rychlostních konstant procesů přenosu a zhášení excitační energie (v PDT nebo např. ve fotosyntéze). Vedle toho je jeho sledování velice důležité v celé technologii výroby piva a dalších nápojů, kde může rozpuštěný kyslík velice nepříznivým způsobem ovlivňovat zejména trvanlivost a chuťové vlastnosti výrobků. Těžištěm práce bude srovnání vhodnosti a aplikačních možností jednotlivých metod určování koncentrace rozpuštěného kyslíku, jako jsou polarografická měření Clarkovou elektrodou, měření fluorescenční sondou a další. Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html