Inkubačním úsilím dokáží rodiče ptáků významně ovlivnit kvalitu teplotních podmínek, při kterých se zárodky ve vejcích vyvíjejí. Průměrná teplota během inkubace a její kolísání mohou ovlivnit množství energie zkonzumované zárodkem, stejně jako dobu nezbytnou k vylíhnutí mláděte. Cílem diplomové práce bude experimentálně zhodnotit efekt rozdílných inkubačních teplot na délku inkubace a fenotyp mláděte těsně po vylíhnutí. K experimentu budou využity vejce kachen (Anatidae), zejména kachny divoké (Anas platyrhynchos). Kachny jsou coby prekociální ptáci s relativně velkou investicí do tvorby a inkubace snůšky vhodným modelem pro studii tohoto typu. Hlavními cíli práce bude zjistit vliv inkubační teploty (v rozmezí odpovídajícím přirozeným podmínkách) na: (i) strukturální rozměry, hmotnost a základní chemické složení mláděte po vylíhnutí, (ii) tvar vztahu mezi kvalitou vejce (hmotnost, strukturální velikost, odhadované množství žloutku) a kvalitou mláděte. Součástí diplomové práce bude také studium pohlavně specifických rozdílů v kvalitě vajec (mláďat) v závislosti na inkubační teplotě a v ideálním případě i popis růstu mláďat v několika týdnech (2-3) po vylíhnutí a stanovení délky působení efektu velikosti vejce a inkubační teploty.