Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Vliv inkubační teploty na fenotyp mláděte kachny divoké
Thesis title in Czech: Vliv inkubační teploty na fenotyp mláděte kachny divoké
Thesis title in English: Effect of incubation temperature on phenotype in mallard
Key words: inkubační teplota, kachna divoká (Anas platyrhynchos), žloutkový váček, strukturální rozměry, chemické složení
English key words: incubation temperature, European Mallard (Anas platyrhynchos), yolk sac, structural size, chemical composition
Academic year of topic announcement: 2008/2009
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Ecology (31-162)
Supervisor: doc. RNDr. David Hořák, Ph.D.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 28.11.2008
Date of assignment: 01.09.2010
Date of electronic submission:02.09.2010
Date of proceeded defence: 14.09.2010
Opponents: doc. Mgr. Miloš Krist, Ph.D.
 
 
 
Preliminary scope of work
Inkubačním úsilím dokáží rodiče ptáků významně ovlivnit kvalitu teplotních podmínek, při kterých se zárodky ve vejcích vyvíjejí. Průměrná teplota během inkubace a její kolísání mohou ovlivnit množství energie zkonzumované zárodkem, stejně jako dobu nezbytnou k vylíhnutí mláděte. Cílem diplomové práce bude experimentálně zhodnotit efekt rozdílných inkubačních teplot na délku inkubace a fenotyp mláděte těsně po vylíhnutí. K experimentu budou využity vejce kachen (Anatidae), zejména kachny divoké (Anas platyrhynchos). Kachny jsou coby prekociální ptáci s relativně velkou investicí do tvorby a inkubace snůšky vhodným modelem pro studii tohoto typu. Hlavními cíli práce bude zjistit vliv inkubační teploty (v rozmezí odpovídajícím přirozeným podmínkách) na: (i) strukturální rozměry, hmotnost a základní chemické složení mláděte po vylíhnutí, (ii) tvar vztahu mezi kvalitou vejce (hmotnost, strukturální velikost, odhadované množství žloutku) a kvalitou mláděte. Součástí diplomové práce bude také studium pohlavně specifických rozdílů v kvalitě vajec (mláďat) v závislosti na inkubační teplotě a v ideálním případě i popis růstu mláďat v několika týdnech (2-3) po vylíhnutí a stanovení délky působení efektu velikosti vejce a inkubační teploty.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html